Italia, Lampedusa: Imigranţi naufragiaţi - peste 90 de morţi şi 250 dispăruţi

Italia, Lampedusa: Portul s-a transformat într-o morgă în aer liber (STRINGER / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.10.2013

Tragedie în largul coastei insulei Lampedusa, în Italia. O barcă plină cu imigranţi s-a scufundat la cca. 900 de metri de Insula dei Conigli. Sute de oameni au căzut în apă, inclusiv treizeci de copii şi trei femei însărcinate. A fost un masacru. Paza de Coastă a recuperat 94 de cadavre, printre care o femeie însărcinată şi doi copii, un băiat şi o fată, iar mai multe cadavre au fost reperate în mare. Numai 151 de persoane au putut fi salvate. Potrivit declaraţiilor martorilor, barca adusese aproximativ 500 de persoane, dar în acest moment, peste 250 de persoane sunt încă date dispărute. Se pare că barca s-a răsturnat la o scurtă distanţă de ţărm şi a luat foc. Alarma a fost dată de către echipajele a doua nave care treceau prin zonă.

Potrivit celor povestite de anumiţi supravieţuitori, barca a luat foc. "Când am ajuns în apropierea insulei, ne-am decis să aprindem un foc şi atunci am dat foc la o pătură, pentru ca să fim văzuţi - povestesc imigranţii -, dar puntea era plină de benzină; în câteva momente barca a fost cuprinsă de flăcări şi mulţi dintre noi s-au aruncat în apă printre ţipete, în timp ce barca se răsturna".

În momentul de faţă, corpurile au fost transportate la ţărm, în portul care s-a transformat într-o morgă în aer liber. După aceea, cadavrele vor fi transferate în hangarul aeroportului. Este posibil ca numărul de victime să crească. "Din punct de vedere al numărului de victime, este o tragedie fără precedent. În mulţi ani de muncă aici, nu am mai văzut aşa ceva", mărturiseşte medicul responsabil de la Clinica din Lampedusa, Pietro Bartolo.

Până acum, 151 de persoane au fost recuperate şi salvate de nave de patrulare şi de unele bărci de agrement care participă la salvare. Un Canadair al pompierilor a decolat la prânz de pe Aeroportul Ciampino din Roma, cu direcţia insula Lampedusa. La bordul acestuia sunt echipe de scafandri cu echipamente corepunzătoare, pentru a căuta persoanele dispărute în mare.

Miercuri noaptea alţi 463 de imigranţi au ajuns la Lampedusa, refugiaţii fiind transferaţi la centrul de primire. "Nu mai ştim unde să îi punem pe cei morţi şi unde pe cei vii", avertizează primarul Giusi Nicolini. La centrul de primire există peste 1.350 de oameni. Erau găzduiţi 770 până miercuri, s-au adăugat cei care au sosit azi dimineaţă şi, de asemenea, vor fi găzduiţi şi imigranţii care au supravieţut naufragiului.

Debarcarea de joi dimineaţă este a doua debarcare în mai puţin de o săptămână, care s-a încheiat cu o tragedie pe coasta siciliană. Luni, 30 septembrie, 13 migranţi s-au înecat la Scicli în Ragusa, încercând să ajungă pe coastă. Pe 10 august anul trecut, alte şase victime s-au înecat pe plaja de la Plaia din Catania, în apropiere de "Lido Verde", de asemenea, încercând să ajungă la mal. Potrivit raportului Fortress Europe, din 1994, numai în Strâmtoarea Siciliei au murit peste 6.200 de imigranţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor