Italia: Guvernul face recurs la Curtea Constituţională împotriva închiderii fabricii Ilva de la Taranto

Vedere generală a combinatului siderurgic Ilva de la Taranto, Italia.
Vedere generală a combinatului siderurgic Ilva de la Taranto, Italia. (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.08.2012

În urma deciziei Parchetului de la Taranto, regiunea Puglia (sud), care pe data de 26 iulie a decis sechestrarea combinatului siderurgic Ilva de la Taranto, pe motive de poluare, guvernul italian a hotărât să facă recurs la Curtea Constituţională împotriva acestei decizii, informează luni mass media din Italia.

'Ţinem la sănătatea cetăţenilor şi respectăm deciziile magistraturii, dar această sentinţă este mult prea severă', a declarat luni subsecretarul de la preşedinţia Consiliului de Miniştri, Antonio Catricala. Iar ministrul justiţiei, Paola Severino, a trimis inspectori de la minister pentru a controla documentele Parchetului de la Taranto, în timp ce premierul Mario Monti a trimis în Puglia doi miniştri pentru a ţine sub control situaţia, ministrul dezvoltării economice, Corrado Passera, şi ministrul mediului, Corrado Clini.

Muncitorii de la Ilva au organizat de la începutul lunii august două mari manifestaţii de protest, sub lozinca 'Nu vă atingeţi de fabrica noastră!', pentru a-şi apăra locurile de muncă, fiind sprijiniţi de liderii tuturor sindicatelor din Italia şi de muncitorii din fabricile de la Genova (centru-nord) şi Piombino (centru), care au sosit la Taranto pentru a manifesta împreună cu colegii lor din oraş, aflaţi în grevă.

'Nu este vorba despre manifestaţii împotriva magistraturii, ci de o invitaţie adresată autorităţilor locale pentru a susţine lupta oamenilor muncii din fabrica Ilva, care trăiesc o adevărată dramă, fiind nevoiţi să aleagă între a munci sau a se îmbolnăvi de cancer', au declarat liderii sindicatelor Cgil, Cisl şi Uil, care au apreciat decizia guvernului italian.

Tribunalul din Taranto, pe motive de 'poluare dictată de logica profitului', a decis pe 26 iulie închiderea oţelăriei Ilva de la Taranto, cel mai mare combinat siderurgic din Europa. Judecătoarea Patrizia Todisco a ordonat suspendarea producţiei şi arestarea la domiciliu a proprietarilor uzinei, sub acuzaţia că ar fi cauzat un 'dezastru de mediu şi moarte şi boli în rândul populaţiei de la Taranto'.

'Directorii uzinei au continuat activitatea de producţie, bazându-se pe logica profitului, în ciuda faptului că erau conştienţi de nerespectarea celor mai elementare reguli ale siguranţei la locul de muncă', se scrie în ordonanţa emisă de Parchetul de la Taranto.

Ministrul mediului, Corrado Clini, a declarat că guvernul italian va face tot posibilul pentru a clarifica situaţia şi pentru a redeschide combinatul siderurgic în care lucrează peste 15.000 de oameni. Clini a mai spus că executivul Monti a pus deja la dispoziţie peste 300 de milioane de euro în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă în uzina Ilva.

'În cazul unui proces, regiunea Puglia se va constitui parte civilă', a anunţat guvernatorul regiunii din sudul Italiei, Nichi Vendola, din partidul de stânga SEL, Sinistra Ecologia Liberta (Stânga, Ecologie şi Libertate)..

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor