Italia: Erupţie puternică a vulcanului Stromboli trimite salve de lavă spre cer şi în mare

Erupţie a vulcanului italian Stromboli, decembrie 2017.
Erupţie a vulcanului italian Stromboli, decembrie 2017. (Captură YouTube)

Imagini spectaculoase au fost surprinse cu lavă aruncată în mare când o staţiune de vacanţă italiană a fost zguduită de o puternică erupţie a vulcanului Stromboli.

Experţii au înregistrat niveluri ridicate de activitate seismică a vulcanului Stromboli din Insulele Eoliene, în nordul Siciliei.

Erupţia are loc după o explozie majoră care a zguduit vulcanul la 1 decembrie, potrivit secţiunii Catania a Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, care monitorizează Stromboli.

Erupţia este însoţită de o creştere semnificativă a presiunii infrasonice.

Imaginile video incredibile arată cum lava se scurge din vârful muntelui în mare, situaţia fiind monitorizată îndeaproape de INGV şi Departamentul Apărării Civile.

Un nou flux de lavă a putut fi văzut emanând din craterul nord-estic al vulcanului în 15 decembrie.

Fluxul de lavă s-a oprit, dar activitatea vulcanică rămâne la un nivel ridicat şi accesul pe cele mai înalte pante ale vulcanului a fost închis din motive de siguranţă.

Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani din lume şi a erupt aproape continuu din 1932. Stromboli a înregistrat erupţii pe perioada ultimilor 2.000 de ani.

Văzute de la distanţă, erupţiile pe cerul nopţii au fost numite “farul Mediteranei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință