Cel mai mare vulcan din Islanda este "gata să erupă"

Cel mai mare vulcan din Islanda a fost zdruncinat de cel mai puternic cutremur de la ultima sa erupţie din 2014. Din cauza numeroaselor cutremure din Europa, vechiul continent se confruntă cu ceea ce ar putea fi unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istorie.
Ultima erupţie a celui mai mare vulcan din Islanda, Bardarbunga, la 4 septembrie 2014
Ultima erupţie a celui mai mare vulcan din Islanda, Bardarbunga, la 4 septembrie 2014 (Peter Hartree / Wikipedia)

Săptămâna trecută, Bardarbunga, un "vulcan puternic şi versatil", a fost zguduit de cele mai mari patru cutremure de la ultima sa erupţie din 2014. Cutremurele, măsurând magnitudinea de 3,9, 3,2, 4,7 şi 4,7 pe scara Richter, au afectat zona centrală a vulcanului de mai multe ori săptămâna trecută. Un alt cutremur de magnitudine 4,1 a lovit sistemul vulcanic de 200 km lungime şi 25 km adâncime la începutul săptămânii trecute şi mai multe cutremure au fost resimţite în septembrie.

Páll Einarsson, expert în vulcanologie de la Universitatea din Islanda, a declarat că cele mai recente cutremure fac parte dintr-o serie care s-au produs "într-o perioadă de doi ani". Într-un interviu în exclusivitate pentru Daily Star Online, el a afirmat că vulcanul "se pregăteşte în mod clar pentru erupţia următoare" în câţiva ani.

Temerile se agravează şi mai mult atunci când se ia în considerare seria de cutremure care au lovit recent Alpii francezi.

Vulcanul de 10.000 de ani a emis cantităţi mari de dioxid de sulf în timpul ultimei erupţii ce a avut loc pe durata a şapte luni, între august 2014 şi februarie 2015. Deşi erupţia nu a afectat niciun zbor, emisiile au avut un impact puternic asupra calităţii aerului din Islanda, având consecinţe asupra stării de sănătate din întreaga ţară.

În ciuda faptului că activitatea vulcanilor este descrisă ca fiind "intensă", Biroul de monitorizare din Islanda nu a emis încă avertismente cu privire la posibilitatea erupţiei lui Bardarbunga. De fapt, codul de avertizare rămâne verde; adică vulcanul se află într-o stare normală, non-eruptivă, potrivit monitorului vulcanului.

Cu şapte ani în urmă, când vulcanul masiv Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, norul de cenuşă vulcanică a paralizat circulaţia aeriană în aproape toată Europa. Locuitorii se îngrijorează iar amintirile legate de erupţia din 2014 şi de haosul aerian provocat de erupţia din 2010 a vulcanului Eyjafjallajökull reapar împreună cu teama că ar putea să se repete.