Italia: Ciclonul Cleopatra devastează Sardinia


Italia: Ciclonul Cleopatra devastează Sardegna
Italia: Ciclonul Cleopatra devastează Sardegna (SAM YEH / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
19.11.2013

Puternicul ciclon Cleopatra care a traversat Marea Mediterană ieri şi azi noapte a provocat în Sardinia cel puţin 17 morţi. De asemenea, în această dimineaţă, a fost recuperat corpul unui copil dispărut ieri la Gallura, pe drumul care leagă localitatea Olbia de Telti. Copilul a fost dat dispărut, împreună cu tatăl său care a fost găsit mort azi-noapte, după cum a afirmat primarul din Olbia, Enrico Giovannelli pentru SkyTg24. "Situaţia este haotică în întreaga insulă” a spus la Rainews preşedintele regiunii Sardinia, Ugo Cappellacci. Este vorba despre o inundaţie milenară, care apare foarte rar".

Bilanţul, din păcate, este încă provizoriu. Protecţia Civilă va putea cunoaşte cifrele exacte mai târziu în cursul zilei, întrucât multe zone şi locuinţe sunt dificil de accesat. De la Olbia la Cagliari ciclonul Cleopatra a lăsat o dâră de moarte şi devastare. Consiliul de Miniştri a fost convocat de urgenţă în această dimineaţă la ora 10 pentru a declara starea de urgenţă în insulă. Pe insulă Protecţia Civilă, pompierii şi silvicultorii oferă ajutor non-stop de aseară. Din regiunile Lazio şi Toscana au sosit, de asemenea pentru a da ajutor, patru secţiuni operaţionale de pompieri

Ciclonul de ieri dimineaţă aduce furtuni severe şi ploi abundente, provocând inundaţii, în special în localităţile Gallura, în Oristano şi Nuoro. Cea mai afectată zonă este cea din jurul localităţii Olbia, unde s-au înregistrat 9 decese. De asemenea, a fost exterminată o întreagă familie de brazilieni, tatăl, mama şi doi copii în vârstă de 16 şi 20 de ani, care locuiau în Arzachena, într-un subsol care a fost inundat de trei metri de apă: Alte patru victime au fost înregistrate în Torpoint, în Nuoro, un alt epicentru al furtunii Cleopatra, care de ieri seamănă moarte şi distrugere în cea mai mare parte a insulei. Se înregistrează un mort şi în Uras (Oristano), un pensionar. În Dorgali (Nuoro) şi-a pierdut viaţa un agent al Poliţiei Rutiere care împreună cu alţi trei colegi era angajat în transportul unui accidentat. Maşina în care călătoreau a fost aruncată de pe un pod.

Sute de oameni din Oristano au fost forţaţi, noaptea trecută, să îşi părăsească locuinţele complet inundate şi să doarmă în hoteluri. Mai multe mii de persoane strămutate şi-au găsit adăpost în interiorul instituţiilor publice, cum ar fi săli de sport. În zonele cele mai afectate de ciclon au fost închise şcolile şi sunt încă multe drumuri blocate inclusiv unele porţiuni din autostrada 131 principala conexiune între partea de nord şi de sud a insulei.

Redeschis aeroportul din Olbia - Între timp, a fost redeschis aeroportul Olbia Costa Smeralda. Aeroportul confirmă următoarele aterizări în această dimineaţă de la Milano şi Roma. Pe parcursul zilei însă întârzieri pot apărea din cauza zborurilor de sosiri şi plecări anulate ieri. Compania aeriană Meridiana a asigurat zboruri suplimentare.

Alertă- Serviciul de Protecţie Civilă emisese deja o avertizare meteo care indica o situaţie extrem de critică de risc hidrogeologic în special pentru Campidano, Iglesiente, Gallura şi bazinele de Tirso, Flumendosa, Flumineddu şi Montevecchio Pischilappiu. Risc moderat, cu toate acestea, în Logudoro.

Prognozele - Răul pare să fi trecut chiar dacă alte ploi sunt aşteptate şi astăzi. Vântul bate de ieri, cu vârfuri de până la 100 km pe oră dar ajută la menţinerea unei clime blânde, cu temperaturi în creştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor