Pompeo face o vizită neaşteptată în Irak, avertizează cu privire la amplificarea activităţilor iraniene

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a călătorit spre Bagdad în cadrul unei vizite neanunţate generată de tensiunile amplificate cu Iranul şi ameninţările la adresa securităţii prezenţei militare americane în Irak, potrivit publicaţiei The National.

O sursă guvernamentală irakniana a confirmat marţi că Pompeo a ajuns în Bagdad în cea de-a doua vizită în Irak din acest an şi s-a întâlnit cu premierul Adel Abdul Mahdi, a susţinut AFP.

“Am discutat cu ei despre faptul că este important ca Iranul să se asigure că este capabil să îi protejeze în mod adecvat pe americanii prezenţi în ţara lor”, a afirmat Pompeo după întâlnirea cu Mahdi.

De asemenea, SUA a dorit să îi informeze pe oficialii irakieni în legătură cu “ameninţarea amplificată pe care am văzut-o” pentru ca irakienii să protejeze eficient forţele americane.

De asemenea, potrivit Reuters, Pompeo a declarat că a transmis sprijinul SUA pentru suveranitatea Irakului, precizând că SUA a îndemnat Irakul să acţioneze rapid pentru a aduce sub controlul guvernului central miliţiile independente influenţate de Iran.

Vizita lui Pompeo a avut loc după ce Washingtonul a anunţat că trimite un portavion şi câteva bombardiere în Orientul Mijlociu ca răspuns la posibile comploturi iraniene împotriva intereselor americanilor în zonă.

“Ameninţările din partea Iranului au inclus informaţii specifice şi credibile că forţele iraniene şi aliaţii lor vizează forţele americane din Siria, Irak şi din largul mării”, a declarat luni pentru CNN un oficial american.

SUA are aproximativ 5.000 de soldaţi în Irak.