Israelul arestează un funcţionar consular francez acuzat de trafic de arme

Forţe de securitate ale Hamas păzesc punctul de frontieră Erez, în nordul Fâşiei Gaza.
Forţe de securitate ale Hamas păzesc punctul de frontieră Erez, în nordul Fâşiei Gaza. (Mahmud Hams/AFP/Getty Images)

Autorităţile israeliene au arestat un angajat al Consulatului francez din Ierusalim, suspectat de transport ilegal de arme pentru palestinieni, au precizat oficiali israelieni.

Într-o declaraţie în limba ebraică, serviciul de securitate al Israelului, Shin Bet, a declarat că un cetăţean francez a folosit un vehicul al consulatului pentru a evita controalele de securitate israeliene şi pentru a transporta în Cisiordania 70 de pistoale şi două puşti de asalt prin punctul de frontieră Erez. Angajatul consular este acuzat că ar fi efectuat de cinci ori această manevră. Aparent, armele ar fi fost aduse din Fâşia Gaza.

Francezul a fost arestat în timp ce traversa frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, care este guvernată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care este considerată o organizaţie teroristă de către Tel Aviv.

Romain Franck a fost angajat pe diferite posturi în consulatul francez, inclusiv cel de şofer, efectuând călătorii regulate între Ierusalim şi Gaza.

“Tratăm foarte serios acest caz şi ţinem legătura strânsă cu autorităţile israeliene”, a afirmat un purtător de cuvânt al ambasadei Franţei în Tel Aviv.

“El a beneficiat şi continuă să se bucure de protecţia consulară” oferită cetăţenilor francezi, a precizat purtătorul de cuvânt fără să ofere alte detalii despre caz.

Ministerele israeliene de Externe şi Justiţie, agenţiile de informaţii şi poliţia din Israel au refuzat să comenteze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe