Netanyahu interogat de poliţia israeliană într-un nou caz de corupţie

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Poliţia israeliană a arestat deja două persoane apropiate de premierul Benjamin Netanyahu pentru presupusa promovare a unor regulamente favorabile celei mai mari companii de telecomunicaţii din Israel. Totodată, premierul este suspectat în alte două dosare de corupţie.

Premierul Benjamin Netanyahu şi soţia sa au fost interogaţi vineri de poliţia israeliană pentru prima dată într-un nou caz de corupţie care implică cea mai mare companie de telecomunicaţii a ţării, Bezeq.

Mass media israeliană a susţinut că poliţia s-a deplasat la reşedinţa premierului şi că soţia acestuia, Sara, a fost aparent interogată la o secţie de poliţie în apropiere de Tel Aviv.

Netanyahu, un premier aflat la cel de-al patrulea mandat, care a fost reales în 2009, a deţinut de asemenea câteva posturi ministeriale, inclusiv portofoliul pentru comunicaţii în perioada 2014-2017.

Doi apropiaţi arestaţi

La sfârşitul lunii februarie, poliţia i-a arestat pe fostul purtător de cuvânt al familiei Netanyahu şi pe un alt prieten apropiat pentru presupusa promovare a unor regulamente pentru telecomunicaţii în favoarea companiei Bezeq. Site-ul de ştiri al Bezeq, Walla, i-ar fi prezentat pe Netanyahu şi soţia sa într-o lumină favorabilă, în schimb. Ambii au negat acuzaţiile.

La rândul său, Netanyahu a afirmat că acuzaţiile împotriva sa reprezintă o “vânătoare de vrăjitoare”.

Corupţie

Procurorul general al Israelului este pregătit să ia o decizie cu privire la o recomandare a poliţiei dacă îl va inculpa pe Netanyahu în alte două dosare de corupţie.

Premierul este suspectat într-unul dintre cazuri, cunoscut sub numele de Cazul 1000, că ar fi primit mită în valoare de aproximativ 300.000 de dolari (370.000 de euro) de la un om de afaceri miliardar.

În Cazul 2000, Netanyahu este suspectat că a încercat să reducă vânzările publicaţiei israeliene Israel Hayom cu scopul de a obţine o acoperire pozitivă din partea ziarului rival Yediot Aharonot.