Israelul ameninţă că va ataca sistemele S-300 operate de ruşi în Siria

Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Regimul israelian a ameninţat că va lovi sistemele de rachete ruseşti S-300 din Siria, chiar şi cele operate de soldaţi ruşi, în cazul în care lansatoarele vor lua în vizor avioane de luptă israeliene.

Ministrul israelian pentru protecţia mediului, Ze’ev Elkin, a declarat la o conferinţă de presă, luni, că înarmarea Damascului de către Moscova cu sistemul S-300 a fost o “mare greşeală”, care “ar putea duce la destabilizarea situaţiei”.

Apoi, el a pus sub semnul întrebării abilitatea armatei siriene de a folosi sistemul în mod corect.

“Armata siriană nu este întotdeauna capabilă să folosească corect echipamentele ce le-au fost transferate. În cazul unei operări incorecte, ar putea fi afectate avioane civile”, a precizat Elkin.

El a avertizat că regimul israelian va lua “măsuri practice” ca răspuns la presupusele atacuri din Siria şi a subliniat că Rusia “poartă responsabilitate parţială” pentru utilizarea sistemului de către armata siriană.

“Cu siguranţă că vor fi luate măsuri, dacă va fi cazul, împotriva lansatoarelor folosite pentru a ataca” teritoriile ocupate sau avioanele israeliene, a precizat el, adăugând: “Sper că nu vor exista specialişti militari ruşi [acolo unde se află sistemele S-300]”.

Sistemul S-300 – cunoscut ca unul dintre cele mai avansate din lume – este capabil să lovească rachete balistice cu rază scurtă şi medie, rachete de croazieră precum şi avioane tactice şi strategice.

Rusia, care susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul din ţara arabă, a semnat un acord pentru a vinde Siriei sisteme S-300 în 2010, însă ulterior a renunţat la această idee.

Totuşi, în septembrie 2018, Moscova a decis să consolideze capabilitatea de apărare aeriană a Siriei prin desfăşurarea de sisteme S-300 în ţara arabă.

Anunţul a fost făcut după doborârea în mod accidental a unui avion de recunoaştere rusesc Il-20, cu 15 soldaţi ruşi la bord, de către lansatoare de rachete S-200 ale armatei siriene, care, în acele momente, răspundeau la o serie de lovituri aeriene israeliene asupra unor instituţii de stat din provincia siriană Latakia.

Moscova a tras la răspundere Israelul pentru acel incident, afirmând că piloţii israelieni au folosit în mod intenţionat avionul rusesc ca acoperire pentru a desfăşura raiduri aeriene, practic plasând aeronava rusă în calea focului sistemelor siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe