Israelul ameninţă că va ataca sistemele S-300 operate de ruşi în Siria

Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Regimul israelian a ameninţat că va lovi sistemele de rachete ruseşti S-300 din Siria, chiar şi cele operate de soldaţi ruşi, în cazul în care lansatoarele vor lua în vizor avioane de luptă israeliene.

Ministrul israelian pentru protecţia mediului, Ze’ev Elkin, a declarat la o conferinţă de presă, luni, că înarmarea Damascului de către Moscova cu sistemul S-300 a fost o “mare greşeală”, care “ar putea duce la destabilizarea situaţiei”.

Apoi, el a pus sub semnul întrebării abilitatea armatei siriene de a folosi sistemul în mod corect.

“Armata siriană nu este întotdeauna capabilă să folosească corect echipamentele ce le-au fost transferate. În cazul unei operări incorecte, ar putea fi afectate avioane civile”, a precizat Elkin.

El a avertizat că regimul israelian va lua “măsuri practice” ca răspuns la presupusele atacuri din Siria şi a subliniat că Rusia “poartă responsabilitate parţială” pentru utilizarea sistemului de către armata siriană.

“Cu siguranţă că vor fi luate măsuri, dacă va fi cazul, împotriva lansatoarelor folosite pentru a ataca” teritoriile ocupate sau avioanele israeliene, a precizat el, adăugând: “Sper că nu vor exista specialişti militari ruşi [acolo unde se află sistemele S-300]”.

Sistemul S-300 – cunoscut ca unul dintre cele mai avansate din lume – este capabil să lovească rachete balistice cu rază scurtă şi medie, rachete de croazieră precum şi avioane tactice şi strategice.

Rusia, care susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul din ţara arabă, a semnat un acord pentru a vinde Siriei sisteme S-300 în 2010, însă ulterior a renunţat la această idee.

Totuşi, în septembrie 2018, Moscova a decis să consolideze capabilitatea de apărare aeriană a Siriei prin desfăşurarea de sisteme S-300 în ţara arabă.

Anunţul a fost făcut după doborârea în mod accidental a unui avion de recunoaştere rusesc Il-20, cu 15 soldaţi ruşi la bord, de către lansatoare de rachete S-200 ale armatei siriene, care, în acele momente, răspundeau la o serie de lovituri aeriene israeliene asupra unor instituţii de stat din provincia siriană Latakia.

Moscova a tras la răspundere Israelul pentru acel incident, afirmând că piloţii israelieni au folosit în mod intenţionat avionul rusesc ca acoperire pentru a desfăşura raiduri aeriene, practic plasând aeronava rusă în calea focului sistemelor siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe