General rus susţine că un avion american a direcţionat drone către o bază aeriană din Siria

Un avion militar american a preluat controlul asupra a 13 drone deasupra Siriei, în luna ianuarie, şi ar fi încercat să le redirecţioneze într-un atac asupra unei baze aeriene ruseşti, a susţinut un oficial rus de rang înalt, adăugând că armata rusă a reuşit să oprească tentativa.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Armata americană a ajutat la coordonarea unei tentative de atac cu drone asupra bazei aeriene ruseşti Hmeimim din Siria, a declarat joi, în timpul unui summit în Beijing, adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin. Presupusul incident ar fi avut loc în ianuarie 2018.

Declaraţiile lui Fomin reprezintă primul caz în care Rusia acuză în mod direct SUA de vizarea forţelor ruseşti, potrivit Deutsche Welle.

Oficialul rus a afirmat că un grup coordonat de 13 drone a fost direcţionat către baza aeriană, în timp ce un avion american de recunoaştere Poseidon-8, survola spaţiul aerian de deasupra Mediteranei. După ce dronele au ajuns la „bariera noastră de interferenţă radio-electronică”, operarea lor a fost trecută pe navigare manuală, a precizat Fomin.

„Acest control manual nu este efectuat de un sătean oarecare, ci de către un avion Poseidon-8 normal şi modernizat. Acesta a preluat controlul manual”, a adăugat oficialul rus.

Fomin nu a specificat cine a lansat acele drone înainte ca avionul american să preia, aparent, controlul asupra lor.

Forţele militare ruseşti au reuşit să doboare şapte din cele 13 drone şi apoi să hăckuiască şi să preia controlul asupra celorlalte şase, aterizându-le în siguranţă.

„Acest lucru trebuie să înceteze. Pentru a se evita situaţii în care arme hi-tech să cadă în mâinile teroriştilor şi situaţii în care teroriştii să fie bine echipaţi, este necesar să încetăm să îi fortificăm”, a declarat Fomin delegaţilor la Forumul de Securitate Xiangshan din Beijing, China.

Forumul de trei zile din Beijing este organizat de Ministerul chinez al Apărării, fiind aşteptaţi delegaţi din 79 de ţări.

Moscova a acuzat în repetate rânduri SUA că aprovizionează şi înarmează grupuri jihadiste care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că informaţiile sunt foarte alarmante, însă a adăugat că doar armata rusă poate furniza detalii.

S-ar putea ca Putin să discute despre această problemă când se va întâlni cu liderul american Donald Trump în 11 noiembrie la Paris, a precizat Peskov. Liderii mondiali se vor întâlni în capitala franceză pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a sfârşitului primului război mondial.

Pentagonul nu a comentat imediat remarcile lui Fomin.

Informaţiile privind presupusul atac coordonat de SUA apar la aproximativ două luni după ce Rusia a pierdut un avion hi-tech în Siria, într-un incident despre care Moscova a susţinut că Israelul l-a provocat. Rusia a răspuns la acel incident prin promisiunea de a furniza forţelor guvernamentale siriene sisteme de apărare aeriană S-300.