ISIS emite o "fatwa": este interzisă deţinerea pisicilor, altfel vor fi ucise toate

Fatwa a fost emisă în Mosul, oraşul irakian aflat sub controlul Statului Islamic. Măsura nu este clară: Islamul a iubit întotdeauna pisicile

Pe Twitter circulau fotografiile militanţilor cu pisicile
Pe Twitter circulau fotografiile militanţilor cu pisicile (Al Sumaria)

Statul Islamic (sau ISIS) a proclamat, cu câteva zile în urmă, o "fatwa" împotriva prezenţei pisicilor în locuinţele cetăţenilor din Mosul, unul dintre oraşele din Irak sub controlul califatului. Acest lucru a fost dezvăluit de către site-ul web al emitentului prin satelit arab Al Sumaria, citând surse locale din provincia Ninive. Ordinul ar fi obligatoriu, cu toate că nu este clar încă motivul care a generat măsura: se vorbeşte în general de o decizie "în conformitate cu viziunea Statului Islamic", chiar dacă pisicile nu au fost niciodată considerate animale impure în lumea musulmană.

Pisicile şi Islamul

De fapt, Mohamed însuşi a avut o pasiune pentru pisici şi, adesea se relatează o poveste, conform căreia, pentru a nu-şi trezi pisica iubită, Muezza, care a adormit pe picioarele lui, el a preferat să-şi taie mantaua pe care era culcată, decât să o trezească înainte de a merge la rugăciune. Aceeaşi pisică, conform unei alte legende, l-ar fi salvat pe Mohamed de atacul unui şarpe strecurat în mâneca profetului.

Pisicile sunt, de fapt, considerate animale apreciate de Islam, de multe ori se pot vedea în jurul moscheelor, iar imaginile lor se găsesc în arta antică din Egipt şi Mesopotamia. Toate acestea contrastează cu conţinutul noii “fatwa”. În ultimele luni - potrivit canalului rus de ştiri RT, preluat de situl web corriere.it - o măsură similară a afectat creşterea domestică a porumbeilor pe motiv că păsările care circulă în oraşe zboară la altitudine mică expunându-şi astfel la vedere organele genitale, creând în acest fel motive de a jigni Islamul.

Pe web circulau fotografiile militanţilor cu pisicile

Pe site-urile web au circulat fotografiile mai multor militanţi care ţineau o pisică în braţe. În multe cazuri era propagandă pură, o încercare de a da o faţă umană militanţilor dincolo de actele de terorism şi execuţiile ostaticilor şi duşmanilor. Pe scurt, până acum câteva zile nu exista aversiune faţă de pisici.

Dar acum, populaţia a fost avertizată să nu împiedice operaţiunile de vânătoare a pisicilor (şi exterminarea lor ulterioară), pe care militanţii vor începe să le facă din uşă în uşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură