Isărescu: Întrevedem până în martie - aprilie o inflaţie anuală de 5%

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.11.2012

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că întrevede până în martie-aprilie 2013 o inflaţie anuală în jur de 5%, iar cea medie anuală în creştere uşoară spre 4%.

”Pentru perioada următoare, conform prognozelor, întrevedem până spre martie-aprilie o inflaţie anuală în jur de 5%, iar cea medie anuală crescând uşor spre 4%. E clar că preţurile sunt în creştere pe ambii indicatori şi ceea ce ne va determina să luăm o măsură sau alta va fi caracterul tranzitoriu al acestor mişcări. Avem un deficit de cerere şi avem certitudinea că el va trage în jos mereu rata inflaţiei cu costurile necesare, adică nu avem o creştete economică foarte mare”, a spus Isărescu.

Banca Naţională a României (BNR) şi-a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 5,1%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 3,2%.

Pentru 2013, BNR estimează un nivel al ratei de inflaţie de 3,5%, de la 3% estimarea anterioară.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 5,33%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 6,91%, a scumpirii celor nealimentare cu 4,30% şi a creşterii tarifelor la servicii cu 4,79%.

În august, rata anuală a inflaţiei urcase la 3,88%, de la 3% în iulie şi 2,04% în iunie, după ce în mai atinsese minimul istoric de 1,79%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor