Isărescu critică noul Cod Fiscal: "Nu vedem date care să ne ajute să sprijinim măsurile de relaxare fiscală"
alte articole
Guvernatorul Banii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a criticat miercuri noul Cod fiscal, precizând că programul fiscal în forma în care a fost adoptat presupune o relaxare substanţială a politicii fiscale, mai mare decât cea avută în vedere de BNR când şi-a făcut proiectul de uşurare monetară, relatează B1 TV. Mai mult, BNR nu are încă date pentru a putea sprijini măsurile de relaxare propuse de Guvern, a precizat Isărescu.
"Programul fiscal, aşa cum a fost aprobat presupune o relaxare substanţială a politicii fiscale, stimulente fiscale sensibil mai mari decât am avut noi în vedere când am făcut proiectul de uşurare. Politica monetară nu mai trebuie să aibă aceeaşi configuraţie în condiţiile în care aceste relaxări fiscale vor fi introduse în practică. Trebuie să le regândim şi în context internaţional. Contextul internaţional observaţi că nu este deloc favorabil, contextul intern este încă incert. Nu vedem încă date care să ne ajute pe noi să sprijinim măsurile de relaxare fiscală", a declarat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a mai opinat că acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi cu Comisia Europeană (CE) se negociază în continuare şi este esenţial să continue, pentru ca actualul context internaţional, generat de Grecia, şi cel intern, dat de Codul Fiscal, solicită existenţa unui astfel de acord pentru România.
"Credinţa mea este că negocierile vor continua şi vom adânci toate problemele care sunt încă în discuţie. (...) Noi trebuie să arătăm că nu mergem din şanţ în şanţ, în zig-zag. Ci că avem capacitatea să luăm măsuri graduale şi să ţinem o linie. Asta arată maturitate în politicile economice. Reacţia noastră este imediată. Am şi spus că pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem să reconsiderăm toată politica monetară ca să păstrăm un anumit echilibru al mixului", a explicat Isărescu, citat de Agerpres
În viziunea lui Isărescu, acordurile cu FMI şi CE nu reprezintă doar ancore, ci şi credibilitate pentru România. Orice decizie politică în contradicţie cu legităţile economice va fi plătită scump, prin costuri de finanţare mai mari şi nu numai, a precizat Isărescu.
Potrivit Guvernatorului, provocarea în România nu constă doar în a menţine deficitul sub 3% din PIB, dar este vorba de schimbarea de deficit de la un an la altul. "Nu sună deloc a seriozitate. Adică strângi economia şi apoi îi dai drumul...o majorare brutală cu două puncte procentuale de la an la an pune problema de seriozitate", a subliniat şeful BNR.
Şeful BNR a mai punctat faptul că logica politică nu se împacă mai niciodată cu cea macroeconomică. "Nu poţi să dai o lege în Parlament care să contrazică o legitate economică. Dacă ar creşte nivelul de trai printr-o lege în Parlament, de ce nu ar creşte şi în Burkina Faso. Echilibrele macroeconomice sunt legităţi economice. (...) Venim cu o lege în Parlament să crească cutare... nu o să crească dacă nu se îmbină cu legităţile economice", a subliniat Isărescu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.