Iranul sfidează SUA, declară că va continua să producă rachete

Iranul va continua să producă rachete pentru apărarea sa şi nu consideră că aceasta este o încălcare a acordurilor internaţionale, a declarat preşedintele Hassan Rouhani duminică într-un discurs difuzat la televiziunea de stat.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Captură Foto)

Discursul lui Rouhani a fost difuzat luni, 30 octombrie, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a votat noi sancţiuni împotriva programului iranian de rachete balistice, acţiune ce urmăreşte constrângerea Teheranului fără compromiterea imediată a acordului nuclear internaţional.

De asemenea, preşedintele Iranului s-a întâlnit cu şeful ONU însărcinat cu supravegherea respectării acorului nuclear de către Teheran, care a confirmat din nou că Iranul a respectat acordul din 2015 - ce a contracarat programul nuclear al Iranului în schimbul eliminării sancţiunilor -, fapt ce a atras critica preşedintelui american Donald Trump.

"Am produs, producem şi vom continua să producem rachete şi acest lucru nu încalcă niciun acord internaţional", a declarat Rouhani într-un discurs în parlament.

Statele Unite au impus deja sancţiuni unilaterale Iranului, arătând că testele sale antirachetă încalcă o rezoluţie a ONU, care cere Teheranului să nu întreprindă activităţi legate de rachetele capabile să transporte arme nucleare.

Iranul neagă că doreşte să deţină arme nucleare şi declară că nu are intenţia de a construi rachete capabile să transporte arme nucleare.

Rouhani a criticat de asemenea Statele Unite din cauza refuzului preşedintelui Trump din această lună de a certifica în mod oficial că Teheranul respectă acordul privind programul său nuclear, în ciuda faptului că inspectorii internaţionali declară că este respectat.

"Nu luaţi în considerare negocierile şi acordurile anterioare aprobate de Consiliul de Securitate al ONU şi aşteptaţi ca alţii să negocieze cu dvs.?", a spus Rouhani.

"Din cauza comportamentului pe care l-a adoptat, SUA ar trebui să uite de orice discuţii şi înţelegeri viitoare cu alte ţări", a adăugat Rouhani, referindu-se la anumite ţări din Asia de Est, o referinţă aparentă la Coreea de Nord.

Vizitele şefului AIEA

Yukiya Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), s-a întâlnit la Teheran cu preşedintele Hassan Rouhani, cu liderul Organizaţiei pentru Energie Atomică iraniene, Ali Akbar Salehi, precum şi cu ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif.

"Directorul general Amano a reiterat faptul că angajamentele asumate de Iran sunt puse în aplicare şi că JCPOA reprezintă un câştig clar din punct de vedere al verificării", a spus el, folosind o abreviere pentru acordul din 2015.

"Pentru viitor, el a subliniat importanţa implementării depline de către Iran a angajamentelor sale în domeniul nuclear, pentru a face ca JCPOA să fie sustenabil".

Decizia lui Trump de a nu certifica conformitatea Iranului cu acordul nuclear dintre Iran şi şase puteri mondiale înseamnă că Congresul american are la dispoziţie acum mai puţin de 60 de zile pentru a decide dacă va re-impune sancţiunile Teheranului, care au fost ridicate în baza acordului reglementat de AIEA.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat că Teheranul va respecta acordul atâta timp cât ceilalţi semnatari vor face acest lucru, dar vor "distruge" înţelegerea dacă Washingtonul se va retrage, precum a avertizat Trump.

Ambasadorul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Nikki Haley, a solicitat AIEA să intre în bazele militare iraniene pentru a se asigura că nu ascund activităţi interzise de acordul nuclear.

Întrebat dacă Amano a făcut solicitări pentru noi inspecţii, Salehi a declarat după întâlnirea cu Amano: "El nu are nicio cerere în acest domeniu", potrivit agenţiei de ştiri de stat a Iranului, IRNA.

Salehi a afirmat că Iranul ar putea relua producţia de uraniu îmbogăţit cu 20% în patru zile, dar nu a vrut ca acordul cu Iranul să înceteze.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat sâmbătă, în timpul unei vizite de o săptămână în Asia, că nu îşi poate imagina că Statele Unite vor accepta vreodată o Coreea de Nord nucleară şi a subliniat că diplomaţia a fost calea preferată de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe