Iranul nu va transmite Ucrainei informaţii despre avionul căzut

Avion al Ukrainian Airlines prăbuşit la Teheran
Avion al Ukrainian Airlines prăbuşit la Teheran (Getty Images)

Iranul nu mai împărtăşeşte date ale anchetei cu privire la prăbuşirea avionului ucrainean lângă Teheran, după ce o înregistrare audio parte din anchetă a fost scursă de mass-media ucraineană, a declarat luni directorul responsabil de anchetele accidentelor din cadrul Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran.

Fişierul audio a făcut parte din probele care au fost furnizate experţilor ucraineni de către Iran.

Teheranul a admis, după câteva zile de negare, că a doborât cu rachete un avion de pasageri ucrainean care decolase de pe aeroportul din Teheran. Incidentul s-a petrecut la câteva zile după uciderea de către americani a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un raid cu drone.

Înainte de a admite doborârea avionului, Iranul încercase să muşamalizeze circumstanţele căderii, inclusiv prin raderea cu buldozerul a obiectelor şi cadavrelor căzute din avion.

"Echipa tehnică de anchetă a accidentului aerian ucrainean, într-o mişcare ciudată, a publicat fişierul audio secret al comunicaţiilor unui pilot al unui avion care zbura în acelaşi timp cu avionul ucrainean", a spus Hassan Rezaifar, potrivit agenţiei de ştiri semi-oficiale Mehr.

"Această acţiune a ucrainenilor ne-a determinat să nu le mai transmitem dovezi."