Iranul îşi creşte stocul de uraniu îmbogăţit peste limita agreată de acordul nuclear

Centrala nucleară iraniană de la Natanz
Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)

Agenţia de monitorizare a activităţii nucleare, responsabilă cu urmărirea industriei nucleare iraniene, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a confirmat luni într-un raport că Iranul a început să îmbogăţească uraniul în uzina subterană de la Fordow.

Evoluţia marchează ultima escaladare a situaţiei privind dosarul nuclear iranian. Teheranul a declarat că va renunţa treptat la obligaţiile asumate în cadrul acordului internaţional - JCPOA - din care administraţia Trump s-a retras în 2018, aplicând sancţiuni împotriva Iranului.

Teheranul a cerut semnatarilor europeni garanţii şi modalităţi care să permită economiei iraniene să evite presiunea sancţiunilor americane, însă cererea nu a produs rezultate palpabile.

Potrivit raportului trimestrial al AIEA, nivelul de uraniu îmbogăţit şi puritatea acestuia „rămân peste limitele acordului”, după ce, cu luni în urmă, liderii iranieni au ameninţat cu această evoluţie dacă Washingtonul renunţă la sancţiunile care au blocat o mare parte din exporturile de ţiţei.

"Teheran construieşte centrifuge mai avansate şi a început să îmbogăţească uraniu la Fordow, lucruri interzise potrivit acordului JCPOA", relatează Reuters despre noile descoperiri.

La începutul săptămânii trecute, şeful sectorului nuclear al ţării, Ali Akbar Salehi, a anunţat la televiziunea de stat, că Iranul lansează o nouă serie de 30 de centrifuge IR-6 avansate, ridicând numărul total al acestora la 60, încălcând angajamentele anterior asumate.

Liderii iranieni se simt în prezent încurajaţi după ce preşedintele Hassan Rouhani a făcut public într-un discurs ţinut duminică descoperirea unui nou câmp petrolier cu peste 50 de miliarde de barili de ţiţei în sudul ţării.

"Spun Casei Albe că în perioada în care sancţionaţi vânzarea de petrol iranian şi presaţi naţiunea noastră, muncitorii şi inginerii ţării noastre au descoperit 53 de miliarde de barili de petrol", a declarat Rouhani.

Oficialii AIEA au declarat, luni, „că este esenţial ca Iranul să continue interacţiunea cu Agenţia”, după ce Iranul şi-a extins şi numărul de centrifuge care îmbogăţesc uraniul în uzina de la Natanz, analiştii considerând că în curând programul nuclear iranian ar putea intra într-o zonă fără întoarcere.

Potrivit cifrelor AIEA citate de Bloomberg, stocul de uraniu îmbogăţit al Republicii Islamice a crescut cu 65% în ultimul trimestru la 372 kg, deşi acordul restricţionează oficial acest lucru la maxim 300 kg.

În ceea ce priveşte puritatea, se consideră că Iranul îmbogăţeşte uraniul până la nivelul de 4,5%, pe când acordul permite 3,67%, nivelul maxim pentru aplicaţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe