Iranul învinuieşte Rusia de vânzarea către Israel a secretelor sistemelor sale radar

Oficial iranian face afirmaţii serioase la adresa unor presupuse înşelătorii comise de Kremlin, cu privire la vânzarea echipamentelor S-300 către aliaţii Rusiei din Orientul Mijlociu.
Avion de luptă american F-35C.
Avion de luptă american F-35C. (U.S. Navy photo courtesy Lockheed Martin via Getty Images)

Un oficial guvernamental iranian a declarat la începutul săptămânii trecute că sistemele radar achiziţionate din Rusia au fost compromise de către Moscova, lăsând Iranul şi aliaţii săi fără apărare împotriva loviturilor aeriene israeliene.

Un inginer al Ministerului Apărării din Iran a declarat că Tel Avivul a primit coduri care îi permit să îşi camufleze avioanele drept "aliate", astfel că acestea sunt scoase automat de pe ecranele radar ale sistemelor de apărare aeriană vândute de Rusia Iranului.

Din acest motiv, a adăugat inginerul, sistemele de rachete ruseşti S-300 nu sunt eficiente împotriva Israelului.

Oficiali militari şi guvernamentali israelieni au efectuat numeroase vizite la Moscova în lunile premergătoare vânzării, de către Kremlin, sistemului S-300 Iranului.

S-300 este un sistem antiaerian suficient de avansat încât flotila israeliană de avioane - dintre care, la momentul respectiv, niciunul de clasă Stealth - să nu mai poată intra în zonele controlate.

Ariile controlate de sistemele radar iraniene şi siriene sunt vaste şi, împreună cu cele ruseşti, pot impune, pentru avioanele non-stealth, o zonă no-fly care se întinde inclusiv asupra unei părţi din spaţiile aeriene turc şi israelian.

De la instalarea sistemelor S-300, Israelul a comandat 50 de aparate F-35, care scapă detecţiei radar asigurate de sistemele radar ruseşti - în ciuda unor numeroase probleme tehnice ale noului avion de luptă. SUA a livrat până în prezent Israelului câteva bucăţi.

Un oficial iranian, descris de Jerusalem Post drept un membru al Ministerului Apărării iranian, a declarat pentru ziarul kuweitian Al-Jarida că Rusia a vândut Israelului "codurile" friend-or-foe care identifică avioanele israeliene drept prietene.

Codurile ar fi fost utilizate de israel pentru a preveni atacarea avioanelor sale de luptă de către sistemele de rachete iraniene.

Israelul a efectuat zeci de atacuri deasupra Siriei, şi, în ciuda amplasării sistemelor S-300, numai ultimul raid israelian, efectuat vineri, a fost contracarat de un atac cu rachete de la sol.

Conform surselor, sistemul S-300 nu numai că refuză să ia în vizor ţintele israeliene, dar nici măcar nu avertizează momentul în care acestea decolează din învecinatul Israel, astfel că nu permite trupelor siriene să se pregătească.

Conform Al-Jarida, "iranienii şi sirienii suspectează că Rusia a dat codurile de identificare Friend-or-Foe Israelului şi chiar a refuzat să permită ca Damascul şi Teheranul să le verifice".

Conform articolului, Iranul ar fi reuşit până la urmă să schimbe codurile sistemelor S-300 aparţinând Israelului, apoi iranienii le-au schimbat şi pe cele ale Siriei.

Faptul că ultimul raid aerian israelian a fost întâmpinat de rachete trase de sistemele S-300 implică faptul că noile coduri ar funcţiona.

O altă explicaţie pentru incapacitatea detectării aparatelor israeliene de către sistemele S-300 învechite, conform analiştilor, ar fi că sistemele anti-radar israeliene sunt extrem de performante şi reuşesc să înţeleagă modul în care funcţionează sistemele ruseşti şi să le înşele, identificându-se drept amice.

Acest lucru nu ar explica, însă, de ce S-300 au revenit la funcţionarea normală după schimbarea codurilor de către iranieni, şi nici de ce Moscova a refuzat Iranului şi Siriei verificarea codurilor.