Rusia şi Iranul avertizează SUA că “vor răspunde cu forţa” dacă liniile roşii din Siria vor fi încălcate

Washingtonul a fost avertizat de Rusia şi Iran că vor răspunde prin folosirea forţei în cazul oricărei agresiuni – precum atacarea de către americani a unei baze aeriene din Siria – şi împotriva oricărui agresor.
Imagine publicată de Pentagon cu rachete Tomahawk lansate de pe o navă de luptă americană asupra unei baze aeriene siriene, 7 aprilie 2017.
Imagine publicată de Pentagon cu rachete Tomahawk lansate de pe o navă de luptă americană asupra unei baze aeriene siriene, 7 aprilie 2017. (Getty Images)

O declaraţie publicată luni de un Centru de comandă comun, format din forţe ruseşti, iraniene şi ale unei alianţe de miliţii care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, a susţinut că atacul american de vinerea trecută asupra bazei aeriene siriene reprezintă o încălcare a “liniilor roşii” şi că va răspunde cu “forţa” noilor agresiuni. Centrul a mai precizat că îşi va intensifica sprijinul pentru aliatul lor Assad.

În declaraţia publicată de centrul de comandă pe website-ul de ştiri Ilam al Harbi, alianţa pro-Assad susţine că “ceea ce a făcut America prin agresiunea sa în Siria reprezintă o încălcare a liniilor roşii. De acum înainte vom răspunde cu forţa împotriva oricărui agresor sau oricărei încălcări a liniilor roşii, indiferent cine ar fi responsabil de asta, şi America cunoaşte bine abilitatea noastră de a răspunde”.

Duminică, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a cerut Rusiei să îl ţină sub control pe Assad. De fapt, unii analişti afirmă că acesta ar fi vrut să spună că Moscova ar trebui să accepte un nou regim sirian cu un lider pro-occidental marionetă, care să permită gazoductului din Qatar să traverseze teritoriul Siriei în traseul său spre Europa.

Fallon a mai susţinut că Moscova este “responsabilă pentru fiecare civil ucis” în atacul chimic asupra localităţii Khan Sheikhoun, adăugând că Putin este responsabil de la distanţă pentru crimele îngrozitoare comise, deoarece este principalul susţinător al lui Assad. Ministrul britanic a declarat că atacul a avut loc când ruşii “erau de serviciu” şi că Vladimir Putin va trebui să răspundă în ceea ce priveşte promisiunile sale anterioare potrivit cărora armele chimice ale lui Assad au fost distruse. Comentariile au avut loc în timp ce ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, şi-a anulat vizita la Moscova cu câteva ore înainte să se urce în avion.

Războiul din Siria este despre gazul către Europa

Agenţia turcă de ştiri Anadolu, deşi estesub controlul guvernului, a furnizat o descriere clară privind statutul curent al SUA, al fundamentaliştilor şi non fundamentaliştilor suniţi, al ruşilor şi al şiiţilor în războiul continuu din Orientul Mijlociu care se desfăşoară pentru gaz şi petrol, pentru controlarea teritoriului sirian, pentru construirea de gazoducte ce traversează Siria, care vor transporta petrol şi gaze către cea mai mare piaţă de energie a lumii: Europa. Rusia este acum principalul furnizor de petrol şi gaze, dar aliatul său Iranul este un producător de gaze şiit care doreşte să împartă piaţa europeană, iar Rusia nu are nicio obiecţie.

Qatarul este un producător de gaze sunit şi doreşte să devină principalul furnizor în Europa, iar Arabia Saudită este un producător de petrol sunit care doreşte să devină principalul furnizor de petrol în Europa. Dar, gazul şi petrolul saudiţilor şi al Qatarului ar trebui să fie transportate în Europa prin gazoducte ce traversează Siria controlată de Assad. Din acest motiv, SUA şi aliaţii săi fundamentalişti suniţi folosesc Al-Qaeda şi alţi jihadişti pentru a cuceri o porţiune de teren în Siria, pentru ca firmele şi companiile americane, precum Halliburton, să îşi poată plasa conductele acolo în siguranţă – iar apoi produsul să fie vândut în Europa de companii americane precum Exxon. Iranul doreşte, de asemenea, să îşi transporte gazul printr-un gazoduct ce traversează teritoriul sirian şi, din acest motiv, apără guvernul sirian împotriva invaziei americano-saudite-qatariste-jihadiste, care încearcă să îl răstoarne de la putere şi să îl înlocuiască pe Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe