Iranul interzice unghiile lungi, blugii strâmţi şi tatuajele în universităţi

(BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.01.2011

Iranul a introdus reguli mai stricte privind vestimentaţia în universităţi. Începând de-acum, studentelor le este interzis să poate unghiile lungi şi să le vopsească în culori aprinse, ori să-şi facă tatuaje, potrivit agenţiei de ştiri Fars, care a publicat o listă a centrelor care trebuie să pună în aplicare noile reguli, notează marţi ziarul ABC.

Pe lângă interdicţiile care afectează studentele, autorităţile interzic de asemenea tinerilor să-şi depileze sprâncenele, ori să-şi vopsească părul. Deocamdată nu au fost publicate criteriile prin care au fost selectate aceste universităţi, dar se ştie că noile norme interzic totodată studentelor să poarte 'căciuli, sau pălării fără văl pe dedesubt, să se îmbrace în blugi strâmţi sau scurţi, ori sau să-şi facă piercing-uri'. Singurele podoabe care fac excepţie sunt cerceii.

Iranul este în plină campanie împotriva influenţei occidentale. O campanie care s-a înăsprit în ultimii ani pentru a promova reîntoarcerea la valorile Revoluţiei islamice din 1979, când femeile erau obligate să-şi acopere părul în public şi să se îmbrace în haine lungi şi largi.

Noul cod îi afectează chiar şi pe băieţi, care nu îşi pot vopsi părul şi nici depila sprâncenele, ori să poarte haine strâmte, cămăşi cu mânecă scurtă sau bijuterii.

Autorităţile obişnuiesc să multiplice interdicţiile când se apropie zilele călduroase de vară, iar femeile aleg să poarte haine mai lejere şi baticuri colorate. În ultimul timp însă, vigilenţa a fost extinsă şi pentru lunile de iarnă: regimul este de părere că pantalonii purtaţi de tineri sunt prea strâmţi, iar frizurile 'prea occidentale'.

O estetică pe care linia dură o critică, considerând-o drept 'un comportament imoral', în condiţiile în care tinerii din zona urbană mai bogată a ţării tind să-i sfideze pe gardienii revoluţiei purtând haine moderne şi baticuri care nu acoperă în întregime părul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor