Iranul începe să deblocheze internetul după valul de proteste masive

Proteste în Iran
Proteste în Iran (Captură video)

Joi, Iranul a început să restabilească accesul la internet în capitala Teheran şi un număr de provincii, potrivit agenţiilor de ştiri, după un blocaj de cinci zile la nivel naţional menit să ajute la înăbuşirea protestelor împotriva creşterii preţurilor la combustibil.

Gărzile Revoluţionare au declarat că tensiunile s-au diminuat în Iran, potrivit televiziunii de stat.

Amnesty International a declarat că peste 100 de manifestanţi au fost ucişi de forţele de securitate, cifră respinsă drept „speculaţie” de către guvern.

"Internetul este restaurat treptat în ţară", a declarat agenţia de ştiri semioficială Fars, citând surse informate neidentificate.

Blocarea internetului a făcut dificilă postarea videoclipurilor pe reţelele de socializare cu scopul de a primi sprijin şi, de asemenea, de a obţine rapoarte credibile cu privire la amploarea tulburărilor şi a abuzurilor guvernamentale.

Agenţiile de ştiri şi rezidenţii au afirmat că doar internetul fix, nu şi internetul mobil, a fost parţial restaurat.

Protestele au început pe 15 noiembrie în mai multe oraşe de provincie, după ce guvernul a anunţat creşterea preţurilor la benzină cu cel puţin 50%. S-au răspândit în 100 de oraşe şi s-au transformat repede în proteste de natură politică, protestatarii solicitând demisia funcţionarilor de top.

Preşedintele american Donald Trump a criticat joi Iranul pentru blocarea internetului.

"Iranul a devenit atât de instabil, încât regimul a închis întregul sistem de internet, astfel că marele popor iranian nu poate vorbi despre violenţa imensă care are loc în ţară", a afirmat Trump.

"Vor transparenţă ZERO, gândindu-se că lumea nu va afla despre asasinatele şi tragedia pe care o provoacă regimul iranian!", a adăugat el.

Fondul Monetar Internaţional a declarat că regretă că s-a ajuns la violenţe, care s-au soldat cu morţi în timpul protestelor şi că nu a discutat cu Iranul despre creşterea preţurilor la benzină.

Joi, televiziunea de stat a arătat mii de oameni care se deplasau la mitingurile pro-guvernamentale din mai multe oraşe, purtând steaguri naţionale şi pancarde cu lozinci.

Amnesty Internaţional a declarat că a documentat cel puţin 106 de protestatari ucişi de forţele de securitate, lucru care face ca seria de evenimente prezente să fie cea mai gravă tulburare din Iran în ultimii zece ani şi, probabil, de la Revoluţia Islamică din 1979.

Misiunea iraniană la ONU a respins miercuri raportul cu privire la victime drept „speculativ, lipsit de încredere”.

Autorităţile iraniene au declarat că mai multe persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate şi poliţişti, au fost ucişi în violenţe de stradă, pe care Teheran le-a pus pe baza „duşmanilor străini”.