Iranul construieşte o bază militară lângă Damasc, de unde poate lovi Israelul

Bază iraniană în Siria, lângă Damasc
Bază iraniană în Siria, lângă Damasc (Captură satelit)

Iranul a construit o nouă bază militară în Siria care este folosită pentru stocarea de rachete capabile să lovească întregul teritoriu al Israelului, precizează unele rapoarte.

Imaginile de satelit furnizate de ImageSat International surprind baza, care este localizată la 12 km nord-vest de capitala siriană Damasc, cu hangare nou construite.

Baza este administrată de Forţa Quds, braţul armat al Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului, însărcinat cu operaţiuni speciale în afara graniţelor Iranului, potrivit unor experţi în informaţii care au discutat cu Fox News.

Cele două hangare, care au o lungime de 27 metri şi o lăţime 18 metri, sunt folosite aparent pentru a stoca rachete de rază scurtă şi medie.

O bază similară cu cea dezvăluită în aceste noi fotografii de satelit a fost construită anul trecut la sud de Damasc, înainte să fie distrusă în decembrie 2017 de rachete sol-sol israeliene, a precizat Fox News.

Imaginile au fost publicate la câteva săptămâni după ce ambasadorul israelian la ONU a avertizat că Iranul încearcă să transforme Siria în “cea mai mare bază militară din lume”.

Danny Danon a declarat la Consiliul de Securitate al ONU că informaţiile secrete pe care le publică arată că 82.000 de luptători se află în prezent sub autoritate iraniană în Siria.

El a afirmat că numărul total al luptătorilor include: 60.000 de sirieni, 9.000 de membri ai grupului libanez Hezbollah, 3.000 de membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului şi 10.000 de membri ai unor miliţii şiite violente ce au fost recrutaţi de pe cuprinsul Orientului Mijlociu, inclusiv Iran, Afganistan şi Pakistan.

Cifrele nu au putut fi confirmate independent, însă Danon a precizat că iranienii vorbesc despre faptul că au sub control 100.000 de soldaţi în Siria.

În plus, a adăugat el, Iranul investeşte sute de milioane de dolari în Siria, inclusiv în terenuri şi fabrici.

Aceste informaţii au ieşit la iveală după ce un avion de vânătoare israelian a fost doborât în timp ce ataca ceea ce Tel Aviv a afirmat că erau ţinte iraniene în interiorul Siriei.

Israelul a acuzat Iranul că a operat o dronă în spaţiul său aerian şi a declarat că a trimis avioane de luptă pentru a bombarda ţintele iraniene din Siria ca răspuns.

În timp ce se întorcea la bază, unul dintre avioane a fost doborât, marcând prima pierdere în luptă a unui avion de vânătoare israelian începând cu anii 1980.

După acel incident, Israelul a lansat mai multe runde de rachete asupra a ceea ce a declarat că sunt baze iraniene în Siria, înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să intervină şi să calmeze o potenţială nouă situaţie periculoasă în conflictul care zguduie ţara arabă de şapte ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe