New York Times vehicula scenariul asasinării lui Soleimani în Bagdad cu câteva ore înaintea atacului

Iranierni ţinând doliu după asasinarea gen. Quaseem Soleimani
Iranierni ţinând doliu după asasinarea gen. Quaseem Soleimani (Tauseef Mustafa/AFP/Getty Images)

Cu câteva ore înaintea atacului cu drone al SUA asupra Aeroportului Internaţional din Bagdad, care l-a ucis pe liderul militar iranian Qassem Soleimani, New York Times a postat pe Twitter un editorial al lui Steven Simon, fost membru al Consiliului Naţional de Securitate pe timpul Administraţiei Obama, careafirma că Soleimani ar putea fi asasinat cu ajutorul unei rachete hipersonice în timp ce vizita Bagdadul.

Hipersonicele sunt un pericol moral militarizat pentru statele care simt nevoia intervenţiilor, deoarece şterg barierele în luptă. Există vreun adversar care construieşte ceva ce ar putea fi o fabrică de arme? Există o persoană într-o ţară neprietenoasă care nu poate fi reţinută? Ce se întâmplă dacă fostul comandant al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Qassem Soleimani, vizitează Bagdadul pentru o întâlnire şi se cunoaşte adresa la care se va afla? Tentaţiile de a folosi rachete hipersonice vor fi multe.

Freudian Slip

În mod ciudat, Simon îl descrie pe Soleimani drept „fostul comandant al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului”, când, de fapt, la ora la care scria articolul generalul se afla la conducerea Forţei Quds a Gărzilor Revoluţionare.

The Times a pus articolul pe Twitter la 13:38. EST, cu câteva ore înaintea atacului.

În timp ce oficialii americani declarau pentru Reuters că o dronă - nu o armă hipersonică - l-a eliminat pe Soleimani, este incredibil de curios faptul că Simon, fost director al administraţiei Obama pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în Consiliul de Securitate Naţională, a scris despre asasinarea lui literalmente cu câteva ore înainte de a se întâmpla, sugerând că s-ar putea întâmpla.

Potrivit CV-ului său, Simon este un senior fellow pentru studiile Orientului Mijlociu la Consiliul pentru Relaţii Externe (CFR) şi profesor de studii de securitate la Universitatea Georgetown.

El a fost, de asemenea, profesor de politică colaborator la Universitatea Princeton din partea Goldman Sachs, precum şi director adjunct al Institutului Internaţional de Studii Strategice şi analist senior la RAND Corporation.

În 2017, compania RAND a pus pe Twitter un material cu titlul „Studiu: rachetele hipersonice schimbă jocurile” - exact acelaşi titlu pe care l-a avut editorialul lui Simon din New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe