Iran: Peste 600 de răniţi într-un cutremur cu magnitudine 6,4

(Captură Imagine)

Televiziunea de stat iraniană a raportat că numărul persoanelor rănite într-un cutremur cu magnitudine de 6,4 care a lovit duminică în vestul Iranului, în apropierea graniţei cu Irakul, a ajuns la peste 600, potrivit RFE/RL.

Autorităţile iraniene au precizat luni dimineaţă că încă nu au fost descoperiţi morţi în urma cutremurului, care a avut loc în aceeaşi zonă în care un seism a provocat moartea a 600 de persoane şi rănirea altor peste 9.000 în 2017.

Pir Hossein Kolivand, directorul Departamentului pentru urgenţe de stat al Iranului, a declarat la televiziunea iraniană că majoritatea persoanelor s-au rănit în timp ce fugeau şi nu din cauza urmărilor cutremurului.

“Din fericire, cutremurul nu s-a produs în apropierea oraşelor mai mari. Dar s-ar putea să fi provocat pagube în sate şi sper că nu există multe sate acolo unde s-a produs cutremurul”, a afirmat Ali Moradi, directorul centrului de seismologie al Iranului, pentru televiziunea iraniană de stat.

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al SUA (U.S. Geological Survey sau USGS), seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 10 km, epicentrul său fiind la 114 km nord-vest de oraşul Ilam, în apropierea graniţei Iranului cu Irakul.

Reţeaua de televiziune iraniană de stat IRIB a specificat că seismul a avut loc în apropierea oraşului predominant kurd Sarpol-e Zahab, provincia vestică Kermanshah.

Un cutremur cu magnitudine de 7,3 a lovit aceeaşi zonă, în apropiere de Sarpol-e Zahab în noiembrie 2017, ucigând cel puţin 620 de persoane şi rănind câteva mii.

Agenţia iraniană de ştiri semioficială FARS a declarat că seismul de duminică a fost înregistrat şi în alte şase provincii ale ţării.

Serviciul irakian de prospectare geologică a precizat că seismul s-a simţit în Bagdad şi Irbil, capitala regiunii nordice kurde a Irakului.

Agenţia de ştiri a Kuweitului, Kuna, a raportat că acest cutremur a fost înregistrat de asemenea în Kuweit şi zonele de coastă.

În 2003, un cutremur cu magnitudine 6,6 în provincia sud-estică iraniană Kerman a provocat moartea a aproximativ 31.000 de persoane şi a distrus o mare parte a oraşului istoric Bam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință