Saudiţii confirmă implicarea armatei britanice în războiul din Yemen

Arabia Saudită şi Marea Britanie au confirmat faptul că militari britanici se află în Yemen pentru a susţine coaliţia condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi. Totuşi, Londra a precizat că soldaţii săi nu se implică direct in lupte.
Rebeli Houthi în Saana, Yemen
Rebeli Houthi în Saana, Yemen (Getty Images)

Arabia Saudită a confirmat faptul că armata britanică ajută coaliţia condusă de Riad în războiul din Yemen.

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a declarat pentru ziarul The Telegraph că un anumit număr de consilieri militari britanici asistă la planificarea raidurilor aeriene.

La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a precizat că soldaţii britanici pregătesc saudiţii în baza unor “aranjamente îndelungate şi preexistente”. Ministerul a adăugat că soldaţii britanici nu participă personal la lansarea atacurilor şi nu aleg în mod direct ţintele.

Coaliţia condusă de saudiţi a lansat lovituri aeriene în martie 2015 după ce rebelii şiiţi Houthi, susţinuţi de Iran, l-au forţat pe preşedintele pro-Occident Abdu Rabu Mansour Hadi să fugă în exil. Rebelii Houthi îl susţin pe fostul preşedinte Ali Abdullah Saleh, susţine website-ul Tru News.

Criza s-a transformat într-un război prin intermediari (proxy war) între Iran şi Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf – un război care include trupe din Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Bahrain şi Sudan.

În timpul conflictului au fost ucişi mii de civili. Peste un milion de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi au nevoie disperată de apă, alimente, provizii şi ajutoare medicale.

Organizaţia Human Rights Watch a acuzat coaliţia condusă de saudiţi pentru aceste atrocităţi, dar şi eşecul SUA de a investiga atacurile, aşa cum o cere legea internaţională.

Mai mult, SUA a încheiat recent un contract în valoare de 1 miliard de dolari pentru a vinde arme Arabiei Saudite, inclusiv avioane de luptă F-15SA. De asemenea, vânzarea armelor către saudiţi trimite un mesaj Iranului.

Grupul jihadist Statul Islamic şi grupul Al-Qaeda au celule în Yemen, ceea ce complică şi mai mult conflictul. Statul Islamic a detonat câteva maşini capcană în oraşul Sanaa, ca răzbunare împotriva rebelilor Houthi.

Rezultatul acestor tulburări are ramificaţii globale. Yemenul este localizat în strâmtoarea Bab al-Mandab, care leagă Marea Roşie de Golful Aden, iar Egiptul şi Arabia Saudită se tem că o preluare a puterii de către Houthi va reprezenta o ameninţare la adresa transporturilor maritime petroliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe