Ion Iliescu recunoaşte că a aprobat amplasarea unui centru de detenţie CIA în România

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Într-un interviu acordat Der Spiegel, fostul preşedinte Ion Iliescu recunoaşte că a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României, însă susţine că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.

"Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie. Era vorba despre un gest de bunăvoinţă în perioada dinainte aderării noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo", a declarat Ion Iliescu, care pretinde că nu ştia că "locaţia" respectivă va fi utilizată pe post de centru special pentru detenţie, potrivti Mediafax.

Fostul preşedinte susţine că cel care s-a ocupat de detalii a fost Ioan Talpeş, pe atunci şef al Administraţiei Prezidenţiale şi şef al Departamentului Prezidenţial pentru Securitatea Naţională.

"Mie, ca preşedinte, acea solicitare mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptam împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am intrat în detalii privind cererea unui aliat de a avea un sediu în România", a explicat Ion Iliescu, care pretinde că, dacă ar fi ştiut despre ce este vorba nu ar fi fost de acord.

Contactat de publicaţia germană, fostul director SIE Ioan Talpeş a recunoscut că le-a oferit celor de la Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) un sediu în Bucureşti, utilizat în perioada 2003 - 2006, însă a subliniat că autorităţile române nu au ştiut ce anume făceau aliaţi noştri americani acolo.

"Iliescu mi-a dat mână liberă să mă ocup de detalii", a precizat Talpeş subliniind însă că fostul preşedinte era totuşi conştient că "situaţia poate deveni periculoasă".

Fostul şef al SIE susţine că le-a transmis celor de la CIA că autorităţile române nu vor să ştie ce anume se petrece în acel sediu. "Nu am văzut personal locaţia. Eram conştienţi că puteau fi lucruri periculoase", a mai precizat Ioan Talpeş.

"Ruşii jubilează! E păcat că jurnaliştii de la Spiegel nu l-au întrebat pe Ion IlIescu de ce a aşteptat 13 ani ca să anunţe că a acceptat deschiderea unui centru CIA în România... Să rămânem, însă, optimişti! Poate că fostul preşedinte îşi aduce aminte şi de ce a chemat minerii să ne bată în 1990. Când minerii au venit la Bucureşti, la 3 luni după conflictul etnic de la Târgu Mureş, am fost la un pas de război civil", a comentat europarlamentarul Cristian Preda.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne