Geopolitica prin ochii şcoliţi la Moscova ai fostului preşedinte Ion Iliescu

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Ion Iliescu, fostul membru PCR şcolit la Moscova care şi-ar fi permis în decembrie 1989 să le ceară ruşilor să trimită trupe pentru a-l sprijini, ne vorbeşte acum despre conflictul din estul Ucrainei, "datoria istorică" a ruşilor şi despre interesul "normal" al acestora pentru Marea Neagră, acţiuni care au loc sub patronajul lui Vladimir Putin, "un om de acţiune şi ambiţie".

"Pe mine m-a surprins faptul că (ruşii-n.r.) s-au aventurat într-un asemenea conflict. Ucraina a fost prima zonă de formare a statului rus, prima formă de stat rusesc a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveană), adică statul rus cu capitala la Kiev. Apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova şi Petru cel Mare la Petrograd. Asta a fost istoria, deci Ucraina este parte din istoria Rusiei, probabil de aici sunt anumite sensibilităţi, că Ucraina şi-a declarat independenţa, s-a desprins cumva de Rusia, dar firesc ar fi fost, ţinând seama de această istorie comună, să existe relaţii de înţelegere, de cooperare (...) Deci ceva este anormal în maniera de abordare şi de reacţie", a declarat Ion Iliescu, pentru ziare.com.

Fostul preşedinte susţine că se prefigurează o desprindere, o ruptură a regiunilor Lugansk şi Doneţk din Ucraina care va adânci instabilitatea din această ţară şi îi va afecta unitatea statală, însă, pe de altă parte, "ruşii au o anumită datorie istorică", în contextul în care primul stat rus a fost Kievskaya Rus (Rusia Kieveană).

"Într-un fel este şi această nostalgie, faptul că s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, de pe altă parte, o obligaţie ca să respecte aceste legături de fraternitate între aceste două popoare care au trăit împreună în marele stat rus, în URSS şamd", a afirmat Ion Iliescu, adăugând că acţiunea Rusiei de încurajare a separatismului din estul Ucrainei a fost "cam aventuroasă".

În ceea ce priveşte amplasarea centrelor de comandă ale NATO în Europa de Est, Ion Iliescu este de părere că reacţia Rusiei va fi una prudentă.

"Trebuie să ia în considerare situaţia dată, obiectivă şi nu cred că-şi va putea permite să meargă mai departe cu acte ca cel din Ucraina, care şi aşa a creat un factor mare de instabilitate chiar în spaţiul fost sovietic, în spaţiul rus, în ţările care s-au desprins din fosta URSS", a precizat fostul şef de stat.

Comentând afirmaţia generalului Ben Hodges, comandantul trupelor americane din Europa, potrivit căreia Rusia încearcă să deţină controlul asupra gurilor Dunării, ceea ce i-ar oferi o poziţie de forţă asupra economiilor sud-est europene, Ion Iliescu a explicat că interesul Rusiei pentru Marea Neagră este unul firesc, "normal".

"E adevărat că populaţia în Crimeea este majoritar rusă, dar sigur interesul pentru Marea Neagră este de înţeles pentru o ţară limitrofă şi mare putere limitrofă, Rusia şi Turcia fiind puterile cele mai importante la Marea Neagră. Eu sper însă ca (Vladimir Putin - n.r.) să manifeste totuşi prudenţă necesară în relaţiile cu toţi vecinii şi cu România. Nu cred că îşi va permite să meargă mai departe în acte şi măsuri care să constituie factori preocupanţi pentru stabilitatea zonei. (...) Un conflict în apropierea frontierelor totdeauna creează multe probleme", a subliniat Ion Iliescu.

În timp ce Vestul vorbeşte despre crimele lui Vladimir Putin în Ucraina, conflict în care şi-au pierdut viaţa peste 5.700 de oameni, Ion Iliescu vorbeşte despre "datoria istorică" a ruşilor.

Acuzat că a furat Revoluţia română şi că a adus minerii să impună "ordinea" în Capitală cu ciomegele, acţionând ca un "adevărat comandant militar", cel care a blocat unirea României cu Republica Moldova în anii ’90, Ion I. Iliescu, a fost şcolit la Moscova timp de cinci ani, iar relaţiile sale de prietenie cu Kremlinul sunt binecunoscute.

De-a lungul vremii, prin deciziile sale politice şi perioada de aşa zisă "linişte" pe care a instaurat-o, care a patronat marile jafuri economice din anii '90, Ion Iliescu este învinuit de menţinerea României în sărăcie şi în sfera de influenţă a Rusiei. Printre cei care cer ca Iliescu să fie judecat şi condamnat pentru crimele sale se numără şi faimosul istoric Neagu Djuvara.

Întrebat pe cine urăşte cel mai mult, istoricul Neagu Djuvara a replicat: "Nu sunt un om care urăşte, dar dacă mă întrebaţi cu tot dinadinsul vă pot spune că cel mai mult îl urăsc pe Ion Iliescu. Fiindcă îi urăsc pe cei care fac rău ţării mele".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne