MAE: "Nu au rezultat probe care să indice că în România au existat centre de detenţie ale CIA"

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, susţine că din verificările autorităţilor române reiese că ţara noastră nu a găzduit centre de detenţie CIA.
Sigla Ministerului Afacerilor Externe
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a primit astăzi, 24 septembrie 2015, delegaţia Grupului de Lucru Informal al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (Comisia LIBE) din Parlamentul European (PE), venită la Bucureşti pentru discuţii în legătură cu presupuse centre CIA în România.

"Vizita în România a reprezentanţilor Comisiei LIBE are loc pe fondul dezbaterilor recente la nivelul Parlamentului European şi al recomandărilor incluse în Rezoluţia adoptată la 11 februarie 2015 pe marginea raportului Senatului SUA privind practicile de tortură ale CIA.", informează MAE într-un comunicat remis Epoch Times.

Conform sursei citate, în cadrul întrevederii cu membrii LIBE, Ciamba a exprimat "aprecierea deosebită faţă de activitatea constantă a Comisiei LIBE în vederea promovării drepturilor omului, valorilor fundamentale şi practicilor democratice, la nivel UE şi internaţional, şi a reiterat ataşamentul profund şi constant dovedit de România faţă de respectarea acestor principii şi valori."

De asemenea, George Ciamba a adăugat că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi parte la Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe, continuând să abordeze o politică clară, fără echivoc, în ceea ce priveşte protejarea şi garantarea drepturilor omului.

În acest sens, oficialul MAE a reamintit demersurile derulate de România, în plan intern, destinate verificării alegaţiilor, referindu-se la rezultatele cercetărilor efectuate în perioada 2005-2008 de Comisia de anchetă a Senatului României şi a subliniat că, urmare acestor verificări menţionate, întreprinse de autorităţile române, nu au rezultat probe care să indice că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. În egală măsură, a informat cu privire la existenţa anchetei judiciare în curs, a Parchetului General, pe această temă.

"În aceste condiţii, este importantă o comunicare corectă şi imparţială pentru a nu permite perpetuarea, în spaţiul public, a unor alegaţii lipsite de temei", informează MAE.

Reamintim că o delegaţie a Comisiei LIBE din Parlamentul European a ajuns joi la Bucureşti, pentru discuţii cu fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul şef SIE Ioan Talpeş, Procurorul General Tiberiu Niţu, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupuse centre CIA în România.

Joi, anterior discuţiilor cu membrii LIBE, Talpeş a precizat că România nu a avut niciodată vreo ofertă de deschidere sau oferire a unei închisori.

În ceea ce-l priveşte pe fostul preşedinte Iliescu, reamintim că acesta declara, în aprilie 2015, într-un interviu acordat Der Spiegel, că a aprobat, în perioada 2002-2003, o solicitare venită din partea Statelor Unite privind înfiinţarea unui centru al CIA pe teritoriul României. Iliescu a mai susţinut că nu ştia că este vorba despre o unitate de detenţie pentru că detaliile operaţiunii au fost lăsate în grija fostului şef al Administraţiei Prezidenţiale de la acea vreme, Ioan Talpeş.

Declaraţiile lui Iliescu, ale cărui filiaţii pro-ruse sunt de notorietate, au stârnit un uriaş scandal, inclusiv fostul său coleg de partid, Sebastian Ghiţă, personaj bine conectat cu SRI, acuzându-l de "poziţionare anti-românească", folositoare intereselor Rusiei.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.