Iohannis: Şi în Guvern, şi în PNL se discută despre o ordonanţă pentru alegerile locale în două tururi

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin. Cât despre oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă pe această temă, şeful statului a precizat că discuţia aceasta se poartă deja şi în Guvern şi în PNL.

Reporter: Având în vedere că parlamentarii mai multor formaţiuni care au votat pentru învestirea Guvernului Orban au cerut în repetate rânduri alegeri locale în două tururi, însă cifrele arată clar că în acest moment nu poate fi adoptat un astfel de proiect în Parlament, pentru că nu au majoritatea necesară, consideraţi oportună o ordonanţă de urgenţă pentru alegeri locale în două tururi?

Iohannis: Această discuţie se poartă, ştiu din sursă sigură, şi în Guvern, şi în PNL. Este decizia lor dacă vor dori să aplice o legislaţie schimbată, este decizia Guvernului dacă va da ordonanţă sau dacă îşi va asuma, poate, răspunderea în faţa Parlamentului. Eu pot doar să repet opţiunea mea personală, care este clară pentru alegerea primarilor în două tururi şi pentru alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene din rândul consilierilor judeţeni.

Reporter: Opţiune care ar putea fi pusă în practică inclusiv prin ordonanţă de urgenţă?

Iohannis: Da, prin felul în care se poate legifera pe această speţă, este posibilă orice variantă – lege, asumare, ordonanţă de urgenţă.