Iohannis pune pe fugă "elefanţii" PSD. Prezidează şedinţa de Guvern şi spulberă (temporar) spectrul restauraţiei în Justiţie

Venit la şedinţa de Guvern care, potrivit presei, risca să devină o Miercure Neagră, preşedintele Iohannis a obţinut promisiunea premierului că nu va modifica pe şest Codurile Penale.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

În contextul în care presa a vuit că Guvernul Grindeanu va adopta miercuri o Ordonanţă de Urgenţă cu modificări importante în legislaţia penală, modificări vizând, printre altele, graţieri şi dezincriminarea unor fapte, şeful statului a luat parte la şedinţa pe care a prezidat-o.

"Am decis în această dimineaţă să fac o vizită dlui prim-ministru, am avut o discuţie foarte aplicată, foarte serioasă, şi cu concluzii consensuale, după care, domnul prim-ministru m-a invitat să particip şi să prezidez această şedinţă de Guvern. Cu această ocazie, daţi-mi voie să vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi cu toţii datoria şi pentru mine este nu doar o plăcere ci şi o onoare să fiu aici lângă dumneavoastră. În ceea ce priveşte concluziile discuţiei pe care am avut-o cu domnul prim-ministru, aş prefera să îl las pe dl prim-ministru să detalieze aceste lucruri, după care vom trece la fapte, adică la ordinea de zi a şedinţei", a declarat Iohannis.

Cum premierul a declarat doar generalităţi despre buget, preşedintele Iohannis a luat din nou cuvântul, pentru a face clar că a vorbit cu Grindeanu pe tema "elefanţilor" din ograda Guvernului, respectiv graţierile şi ordonanţa de modificare a Codurilor Penale, obţinând promisiunea fermă a premierului că astfel de acte normative nu vor fi adoptate pe şest, prin OUG, fără dezbateri. De asemenea, extrem de important, şeful statului şi-a reiterat dorinţa de a colabora cu Guvernul.

"Sunt doi elefanţi în cameră şi nimeni nu vorbeşte despre ei, ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident, am dicutat şi despre ele cu dl prim ministru de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară.

De asemenea, subliniez că dl. prim ministru s-a angajat ca aceste ordonanţe să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern şi imediat ce documentele vor fi clarificate, evident, sub conducerea ministrului Justiţiei, ministrului de Interne, să fie puse în transparenţă, date spre consultare către CSM, organizaţii profesionale, organizaţii ale judecătorilor şi, bineînţeles, opiniei publice.

Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi, subliniez, înainte să ajung eu la Guvern dl. prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa se explică faptul că în 20 de minute am reuşit să ajungem la consens, fiindcă amândoi dorim să consolidăm statul de drept şi atunci o parte importantă este respectarea normelor şi respectarea românilor şi asociaţiilor şi societăţii civile care sunt foarte interesaţi de aceste speţe", a declarat Iohannis.

Reamintim că, potrivit Hotnews, care citează surse guvernamentale, Guvernul urma să adopte astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce o serie de modificări importante în legislaţia penală, întinderea lor nefiind clară.

Potrivit surselor citate, ar urma să fie graţiate o serie de pedepse. Pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ce priveşte abuzul în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului.

Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, deoarece măsura opreşte numeroase anchete şi procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasică nu va fi însă promovată prin OUG-ul de azi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne