Iohannis la Chişinău: România va proteja integritatea teritorială a Republicii Moldova

Preşedintele PNL Klaus Iohannis
Preşedintele PNL Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele PLDM Vlad Filat, că România ”va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova”, relatează Mediafax.

În cadrul conferinţei de presă, desfăşurată în ultima zi a campaniei electorale din Republica Moldova, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe cetăţenii de peste Prut să opteze pentru un viitor pro-european şi le-a solicitat liderilor politici de la Chişinău să nu instige la proteste.

”Pe 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova au şansa să aleagă un viitor european pentru ţara lor, o schimbare în bine care se va resimţi în viaţa de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluţie aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenaţi în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunităţi din interiorul statului şi să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetăţenilor Republicii Moldova. Am speranţa că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere şi la cei cu cetăţenie română”, a declarat Iohannis.

Preşedintele ales al României a adăugat că, pe 30 noiembrie, Republica Moldova are şansa de a-şi alege un viitor mai bun spre Occident, aşa cum a făcut-o şi România pe 16 noiembrie, arătându-şi şi ”certitudinea că România şi Republica Moldova vor împărtăşi acelaşi spaţiu comun de prosperitate şi democraţie în interiorul Uniunii Europene”.

Klaus Iohannis s-a arătat pregătit să continue politica de apropiere şi sprijinire a Republicii Moldova, accentuată de preşedintele Traian Băsescu în ultimul mandat la Cotroceni.

”În calitate de preşedinte ales al României vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova. Nu există o altă ţară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relaţiile externe ale României”, a adăugat Iohannis.

La scurt timp după ce Traian Băsescu a insistat că Guvernul român să conceapă un plan de securitate energetică care să includă necesarul de gaze al Republicii Moldova, Klaus Iohannis a precizat că România are datoria să constituie împreună cu Republica Moldova un plan comun de democraţie, stabilitate şi prosperitate.

”România cu siguranţă are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova: constituirea unui spaţiu comun de democraţie, stabilitate şi prosperitate pentru cetăţenii români şi moldoveni. Iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe este susţinerea în cel mai clar mod cu putinţă a parcursului european al Republicii Moldova”, a precizat Iohannis.

Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, i-a mulţumit preşedintelui ales alR României, după ce acesta i-a oferit cartea sa autobiografică ”Pas cu Pas”.

”Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Ca să ştiţi…nu toată, dar cartea, o parte, deja am citit-o”, a declarat Filat.

Preşedintele PLDM a subliniat că, din cauza provocărilor cu caracter extern cât şi a celor interne, aceste alegeri sunt cele mai importante de la proclamarea independenţei încoace.

”Aceste alegeri sunt cele mai importante alegeri de la proclamarea independenţei încoace. Provocările interne, dar în mod special aş remarca provocările cu caracter extern ne determină pe toţi să fim maximum de responsabili, uniţi, solidari, în a oferi Republicii Moldova un viitor european”, a declarat Vlad Filat.