Iohannis: Eu şi românii acuzăm PSD de proastă guvernare, iar ei îmi zic că sunt mut. Asta e de cancan

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat joi, la Cluj-Napoca, cum vede faptul că societatea românească este acum extrem de polarizată, putându-se oberva că avem de multe ori două tabere care strigă unii la ceilalţi şi nu prea există un dialog real, o cale de mijloc, iar protestele, chiar dacă de multe ori sunt o formă de implicare civică, ajung să fie un simptom al acestei dinamici.

"Eu nu cred că trebuie să ne speriem de tabere politice sau care sunt simpatizante de o parte şi de alta, şi au păreri foarte diferite, de multe ori păreri contrare, nu trebuie să ne speriem că societatea civilă a devenit activă şi oamenii se duc în stradă şi îşi cer drepturile, cum nu trebuie să ne speriem că apar tot felul de idei noi, nu neapărat pozitive, câteodată şi idei negative. Eu cred că ar trebui să ne speriem de altceva. Faptul că nu ducem aceste chestiuni spre o dezbatere de idei, faptul că nu reuşim să dezbatem. Noi reuşim doar să ne certam, or din certat e greu să faci să iasă un lucru bun comun. Pentru asta este nevoie de dezbatere.

Dezbaterea poate să fie şi o dezbatere în termeni mai duri. Atât timp cât este o dezbatere care în definitiv îi dă mai multe opţiuni alegătorului este foarte bine. Eu m-aş feri de o societate de timp unificator comunism, unde toţi au fost de aceeaşi părere, toţi au fost mulţumiţi, pentru toţi a fost scris că viitorul este de aur. Doar că nu a fost. Eu încurajez diferitele comunităţi. Însă, ceea ce îmi displace este tenta unor politicieni de a coborî limbajul şi abordarea foarte mult. Una este să ai păreri foarte diferite politice şi să le dezbaţi în contradictoriu şi cu totul altceva este dacă o parte vine şi acuză politic", a fost replica lui Iohannis.

În acelaşi timp, şeful statului a atras atenţia că el acuză PSD politic, fiindcă "au ratat guvernarea".

"Asta este o afirmaţie politică. Şi, din cealaltă parte, vine unul şi spune că Preşedintele este un mut. OK, o fi mut, dar cu aşa ceva nu vii în politică, cu aşa ceva te duci la cancan-uri. Credeţi-mă, tare mi-ar plăcea să am nişte adversari politici cu care să dezbat, chiar foarte vocal, teme politice. Dar ce să discut cu unii pe care eu îi acuz de proastă guvernare, şi românii tot aşa, şi ei îmi răspund jignindu-mi persoana? Eu pot să trăiesc cu asta, dar de aici nu rezultă acea dezbatere politică productivă", a precizat Iohannis.