"Iohannis e de vină". Cum justifică Dăncilă apelativul "ăştia" la adresa diasporei

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Candidatul la prezidenţiale Viorica Vasilica Dăncilă a încercat să îşi justifice derapajul la adresa diasporei, argumentând că, prin folosirea apelativului „ăştia” într-o conferinţă de presă referindu-se la diaspora, ea nu a făcut altceva decât să îl citeze pe Iohannis, care îi numeşte pe pesedişti „ăştia”. Scopul? Acela de a „sancţiona lipsa de respect a lui Iohannis (exprimată inclusiv prin astfel de apelative) faţă de anumite categorii de români”, afirmă şefa PSD într-o postare pe Facebook.

În postarea sa, Viorica Dăncilă a încercat să convingă electoratul din afara ţării că în realitate are respect faţă de acesta, că nici măcar nu are în vocabular un astfel de apelativ şi acuză chiar că termenul „a fost scos din context”.

Justificările prezentate de Dăncilă vin în contextul în care şefa PSD a stârnit valuri de indignare printre internauţi când la o conferinţă de presă a folosit apelativul de „ăştia” vorbind despre românii din diaspora. Elevul Alin Popoviciu, în vârstă de 17 ani, din Târgu-Mureş, a fost unul dintre cei care au „amendat” exprimarea fostului premier adersându-i o scrisoare deschisă pe Facebook.

Redăm răspunsul Vioricăi Dăncilă publicat miercuri seară pe Facebook:

Viorica Vasilică Dăncilă

Am văzut acest mesaj, precum şi alte reacţii venite în urma declaraţiilor de aseară. Înţeleg perfect indignarea pe care o poate genera o asemenea exprimare, DACĂ ACEASTA MI-AR APARŢINE. Din păcate, declaraţia a fost scoasă din contextul în care a fost făcută (o enumerare mai amplă de categorii socio-profesionale, membri sau simpatizanţi ai unui partid sau ai altuia, cetăţeni români din ţară sau din diaspora - toate supuse, în timp, unei încercări de împărţire şi dezbinare din partea actualului preşedinte, la care face adesea referire folosind astfel de termeni).

Apelativul “ăştia” a fost folosit anterior de preşedintele Iohannis în declaraţiile publice, făcând referire la “pesedişti” (declaraţia aici, începând cu min. 4:07: https://youtu.be/QlhVfZcl8pg).

Din păcate, pesedişti sau liberali, românii din diaspora nu au fost o preocupare sau o audienţă de interes pentru actualul preşedinte, cărora nu le-a dedicat nicio vizită în afara graniţelor, nicio acţiune concretă şi niciun proiect.

Acesta este aspectul pe care l-am sancţionat în declaraţia de aseară, lipsa de respect (exprimată inclusiv prin astfel de apelative) faţă de anumite categorii de români, care nu beneficiază de interesul şi atenţia domnului Iohannis decât în campanie.

Pe mine nu m-aţi auzit vreodată folosind acest cuvânt, despre oricine aş fi vorbit. Este verificabil. NU îl am în vocabular şi NU mă reprezintă, indiferent de context sau de adresant.

Respect românii plecaţi în afara graniţelor şi acest lucru s-a văzut prin proiectele derulate de Guvernul pe care l-am condus, dar şi de măsurile luate pentru facilitarea votului de anul acesta.

Regret (şi descurajez în egală măsură) orice scoatere din context a acestei declaraţii, care nu face altceva decât să distorsioneze realitatea. Am speranţa că lămuririle şi înregistrarea de mai sus sunt edificatoare.

Asigur toţi românii (din interiorul şi din afara graniţelor) de respectul, aprecierea şi interesul meu de a le fi alături şi a munci pentru toţi, pentru un trai mai bun al fiecăruia, aici, la noi acasă.

Fostul premier face referire la scrisoarea deschisă ce i-a fost adresată de elevul Popoviciu Alin şi pe care o puteţi citi mai jos:

Scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă!

Măi doamna ππ, ,,ăştia din diaspora" nu au plecat de bine ce le-a fost. ,,Ăştia" au fost nevoiţi să plece din cauza voastră, a politicienilor care şi-au bătut joc de România!

,,Ăştia" ţi-au adus în buget miliarde de euro, femeie. Fără ,,ăştia" erai pierdută cu tot guvernul pe care l-ai condus execrabil aproape doi ani de zile!

Mulţi dintre ,,ăştia" sunt medici, ITişti, cercetători şi profesori, oameni la nivelul cărora nu vei ajunge niciodată! ,,Ăştia" nu s-au bătut cu pumnul în piept pentru că au studii superioare, cum ai făcut dumneata, fără să ştii să calculezi aria cercului.

,,Ăştia" au fost bătuţi pe 10 august 2018 cu tot cu copii când ai fost premier, doar pentru că şi-au dorit o Românie mai bună!

Viorico, sper să ajungă şi la tine rândurile astea, ca să vezi ce prostie ai făcut când i-ai înjosit pe românii din diaspora!

,,Ăştia" nu te vor uita!

Semnat, un elev!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne