Iohannis, despre alegerile anticipate: Sunt aproape imposibil de declanşat în România

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este aproape imposibil, din cauza modului în care a fost construită Constituţia, să se organizeze alegeri anticipate în România, adăugând că, oricum, acest lucru este de nedorit.

“Declanşarea alegerilor anticipate este o chestiune care se discută, aşa teoretic, demult în România, însă Constituţia noastră este construită pentru a garanta stabilitatea parlamentară. Este, în realitate, aproape imposibil de declanşat alegeri anticipate, nemaivorbind de faptul că probabil nici nu este de dorit, nu suntem nici măcar la un an distanţă de alegeri parlamentare.

Ce ar aduce? Aceleaşi partide, probabil cu aceleaşi procente, poate puţin, puţin modificate, ceea ce ne-ar da exact înapoi în situaţia în care suntem astăzi. Deci, în teorie, în Constituţie sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele, constituţional, nu sunt bine definite şi nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente, alegeri anticipate”, a precizat şeful statului.

De asemenea, Iohannis este de părere că, faptul că “un partid”, aparent făcând referire la PSD, “defilează” cu ideea alegerilor anticipate, reprezintă mai degrabă “o formă de eschivă din partea acestui partid, decât altceva”.

Cu o zi în urmă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut că propunerea social-democraţilor, propunere agreată şi de cei de la AUR, rămâne în continuare un guvern format din specialişti care să asigure guvernarea până la declanşarea alegerilor anticipate în martie.

“Majorităţile în democraţie hotărăsc. O majoritate de 281 a hotărât ca Cîţu să plece acasă, e clar, aşa e în democraţie. Dacă vrem să intrăm într-un bâlci politic, cu propuneri mascate, cu o mascaradă, Iohannis hotărăşte, că e atributul domniei-sale. Noi am venit cu o propunere clară îmbrăţişată de AUR, dar nu e suficient pentru o majoritate, să învestim un guvern de specialişti, să avem un acord ca după ce trece valul 4 să organizăm anticipate. Logica este să ne cheme la consultări şi să spunem aceste lucruri, e posibil ca până atunci, că tot amână între două avioane, să se creioneze o majoritate care doreşte anticipate”, a declarat liderul PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne