Iohannis declanşează procedurile pentru referendum
alte articole
Preşedintele Iohannis a declanşat, marţi, aşa cum a promis cu o seară înainte, procedura privind organizarea unui referendum naţional, prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, cu alte cuvinte, pe tema amnistiilor şi graţierilor dorite de PSD.
Potrivit comunicatului de presă remis de Administraţia Prezidenţială, în acest sens, Preşedintele a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus- menţionată.
Referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi premierul Sorin Mihai Grindeanu, anunţă Preşedinţia.
Redăm textul scrisorii:
Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,
Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:
- Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată."
Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, la Palatul Cotroceni, că va iniţia procedurile pentru un referendum pe tema amnistiei şi graţierii, motivând că este dreptul românilor să decidă pe acest subiect, nu al celor din PSD şi ALDE care vor să-şi cureţe dosarele.
"În aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignaţi au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin Ordonanţe de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă - auzi, aberaţie - , este lovitură de stat. Cetăţenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România. De ce au ieşit oamenii?", a declarat Iohannis.
Simplu de tot, potrivit preşedintelui: PSD şi cu satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare românilor, au promis că vor rezolva problemele României, au promis dezvoltare economică, au promis salarii mai mari, au promis pensii mai mari. Şi oamenii, de bună-credinţă, i-au votat, iar când au ajuns efectiv la guvernare, s-au apucat de cu totul altceva.
"S-au apucat să umble la legislaţia penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susţinut în campanie probabil. Asta i-a dus pe oameni în stradă, dragii mei! Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul. Iar Guvernul? Ce contează Guvernul? Acest guvern doar nu-şi imaginează că a ieşit cineva în stradă pentru acest guvern. Oamenii au ieşit să-şi spună indignarea şi guvernanţii ar face bine să ia seama", a subliniat Iohannis.