Iohannis dă vina pe PSD pentru dezastrul din ţară: A încercat să creeze o criză sanitară ca să lovească în Guvern

Conferinta de presa sustinuta de Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis - presidency.ro
Conferinta de presa sustinuta de Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat, joi, PSD-ul că a creat dintr-un cinism inimaginabil această criză sanitară pentru a avea motiv să critice Guvernul. Declaraţia şefului statului vine în contextul în care în aceeaşi zi, România înregistra 1356 de noi cazuri confirmate de Covid-19 detectate în ultimele 24 de ore, alte 35 de decese şi peste 400 de persoane internate la ATI.

Liderul de la Palatul Cotroceni îi critică dur pe social-democraţi, şi afirmă că nu doar că au distrus legislaţia pe care autorităţile au avut-o iniţial pentru a combate pandemia, dar au şi profitat de faptul că deţin majoritatea în Parlament blocând "cu cinism" timp de peste două săptămâni apariţia noii legislaţii.

„Guvernul şi-a făcut treaba, Preşedintele şi-a făcut treaba, autorităţile şi-au făcut treaba. Şi atunci PSD a căutat soluţii pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaştem, PSD controlează încă majorităţi în Parlamentul României, PSD împreună cu alţii cu care pactizează, de exemplu cu UDMR - să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe şest o iniţiativă a UDMR-ului, să dea autonomie aşa-zisei secuimi şi altele - şi atunci PSD a acţionat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puţina legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie”, a afirmat Iohannis.

Citind cifrele din bilanţul Covid-19 de joi, şeful statului este de părere că ele reprezintă „un nou record negativ, extrem de îngrijorător”.

„Se ştie că în starea de urgenţă, când în vestul Europei, din păcate, am avut sute de mii de cazuri, zeci de mii de morţi, în România am avut epidemie, am avut decese, dar un număr foarte limitat. Autorităţile îşi făcuseră treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autorităţile s-au mobilizat. În ansamblu putem să spunem că la început lucrurile au mers foarte bine. Până acum câteva săptămâni pandemia a fost gestionată bine de Guvern, de autorităţi. Dar această situaţie, sigur, nu a convenit PSD-ului”, acuză Klaus Iohannis, adăugând că „nu caut vinovaţi” pentru că „îi cunosc şi îi voi arăta cu degetul”.

Preşedintele susţine că social-democraţii, „cu un cinism pe care l-am criticat şi ieri [...], un cinism inimaginabil, au tras de timp după ce au distrus parte din legislaţie, au tras de timp ca să nu apară noua legislaţie”.

Redăm integral declaraţia de presă dată de preşedintele Klaus Iohannis joi, la Palatul Cotroceni:

Bună ziua!

Astăzi stăm aşa: 1.356 de persoane detectate cu coronavirus, persoane noi detectate, 35 de decese, de ieri până astăzi, peste 400 de persoane la terapie intensivă.

Este, dragi români, un nou record negativ, extrem, extrem de îngrijorător. Şi pe bună dreptate se pune întrebarea şi ne punem întrebarea cum am putut să ajungem aici, cum am putut să ajungem aici. Şi asta o să vă explic în următoarele minute, după care o să vă spun ce avem de gând ca să controlăm situaţia.

Se ştie că în starea de urgenţă, când în vestul Europei, din păcate, am avut sute de mii de cazuri, zeci de mii de morţi, în România am avut epidemie, am avut decese, dar un număr foarte limitat. Autorităţile îşi făcuseră treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autorităţile s-au mobilizat. În ansamblu putem să spunem că la început lucrurile au mers foarte bine. Până acum câteva săptămâni pandemia a fost gestionată bine de Guvern, de autorităţi. Dar această situaţie, sigur, nu a convenit PSD-ului.

Guvernul şi-a făcut treaba, Preşedintele şi-a făcut treaba, autorităţile şi-au făcut treaba. Şi atunci PSD a căutat soluţii pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaştem, PSD controlează încă majorităţi în Parlamentul României, PSD împreună cu alţii cu care pactizează, de exemplu cu UDMR - să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe şest o iniţiativă a UDMR-ului, să dea autonomie aşa-zisei secuimi şi altele - şi atunci PSD a acţionat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puţina legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie.

Cu un cinism pe care l-am criticat şi ieri într-o declaraţie, un cinism inimaginabil, au tras de timp după ce au distrus parte din legislaţie, au tras de timp ca să nu apară noua legislaţie. Sigur, după ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos şi m-a acuzat că eu caut vinovaţi. Nu! Stimaţi pesedişti, nu caut vinovaţi! Îi cunosc şi îi arăt cu degetul şi o să îi arăt şi astăzi cu degetul: pe voi!

Câteva date. În data de 25 iunie Curtea Constituţională stabileşte că anumite articole sunt neconstituţionale. În aceeaşi zi am avut 460 de cazuri noi, 10 decese. În 2 iulie Curtea Constituţională motivează această decizie. Tot în aceeaşi zi, în 2 iulie, am avut 450 de cazuri, 20 de decese. Guvernul nu a putut în această perioadă să vină cu o nouă iniţiativă fiindcă, ştim cu toţii, trebuie aşteptată motivarea Curţii Constituţionale pentru ca şi decizia, şi argumentaţia să fie preluate în noua formă legislativă. După care Guvernul se mişcă foarte rapid şi în patru zile, în 6 iulie, depune iniţiativa noii legi, care stabileşte măsuri sanitare, în esenţă izolarea şi carantinarea, depune această iniţiativă în Parlament. În ziua respectivă, în 6 iulie, am avut 250 de noi pacienţi, 18 decese. Deci, încă suntem într-o zonă de control. După care, ce vedem? PSD începe să tragă de timp şi această lege, care putea să fie trecută urgent prin Parlament, să dea Guvernului instrumentul necesar cu care să lucreze, se dezbate timp de două săptămâni, două săptămâni în care pacienţii bolnavi pleacă acasă, în care nu este nimeni amendat, nu mai este nimeni carantinat. Rezultatul putem să îl citim aici, în tabel, este simplu.

Legea ajunge la mine abia în 18 iulie, o promulg imediat şi o public. 889 de cazuri în 18 iulie!

Un zidar nu poate să construiască o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate să lucreze fără cuie, aşa un Guvern nu poate să lucreze fără legi! Guvernului i s-au luat din mână legile timp de aproape trei săptămâni şi, practic, nu a putut să gestioneze aşa cum a trebuit criza. PSD, cu un cinism inimaginabil, a tras de timp şi a creat această situaţie în Parlament.

Dar de ce? De ce a făcut PSD acest gest de un cinism inimaginabil? Dragii mei, explicaţia este cutremurător de simplă. PSD, nemulţumit de reuşitele Guvernului PNL, a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice Guvernul. Încă o dată PSD intenţionat a creat o criză sanitară, pentru ca la sfârşit să vină şi să critice Guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate.

Ce să mai spui! Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză ca să aibă pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD-ul, aceasta este explicaţia şi vă rog să o ţineţi minte.

Acum suntem în această situaţie: 1.350 de pacienţi, 35 de decese, un număr în creştere de persoane bolnave.

Noi, eu, Guvernul, autorităţile responsabile suntem hotărâţi să gestionăm şi această criză, şi această nouă formă de criză.

Ştiţi că am avut ieri o discuţie cu guvernanţii, astăzi am avut o discuţie foarte aplicată cu ministrul Afacerilor Interne, cu doi secretari de stat care se ocupă de zona poliţiei şi de zona situaţiilor de urgenţă. Şi am convenit că este momentul să fim extrem de fermi, extrem de aplicaţi.

Dragi români, toate studiile sociologice pe care le-am văzut arată că 90% dintre voi respecta normele, se conformează, poartă mască, păstrează distanţă. Vă mulţumesc! Marea majoritate dintre voi aţi înţeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înţeles vor fi amendaţi.

Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toţi să putem stăpâni această boală, pentru ca noi toţi să putem stăpâni această pandemie. Eu, Guvernul, autorităţile ştim ce avem de făcut, Internele ştiu ce au de făcut, ministrul Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii ştie ce are de făcut, Departamentul Situaţiilor de Urgenţă pregăteşte spitalele. Avem peste 800 de paturi pregătite pentru terapie intensivă. La momentul acesta deja jumătate sunt ocupate. Atenţie! Avem nevoie de măsuri foarte ferme.

Mă bazez pe voi, dragi români, să respectaţi aceste norme, iar cei care nu le respectă vor suporta rigorile legii. Important este ca împreună să trecem cât se poate de bine peste această criză sanitară, creată cu cinism de un partid din România. Vă doresc tuturor multă sănătate!

Declaratiile integrale in materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne