Iohannis, chemat să retragă decoraţiile primite de condamnaţi şi de cei care au făcut poliţie politică

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Captura video)

Preşedintele Societăţii Timişoara, Florin Mihalcea, i-a cerut din nou şefului statului Klaus Iohannis să retragă decoraţiile conferite de statul român persoanelor condamnate definitiv la închisoare şi celor care au făcut poliţie politică în timpul regimului comunist. Reacţia vine la câteva zile după ce Adrian Năstase a fost invitat la recepţia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale, motivul invocat fiind acela că fostul premier a venit în "calitate de decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce".

Trebuie menţionat că a fost primul eveniment organizat de Administraţia Prezidenţială la care participă Adrian Năstase după ispăşirea celor 2 ani de închisoare în dosarul “Trofeul Calităţii”.

“Noi, din 2016, am început demersul. Trebuia să se întâmple un incident ca cel care a avut loc de 1 Decembrie pentru ca subiectul să revină în actualitate. Mă bucur pentru asta”, a declarat Florian Mihalcea pentru Ziare.com.

Nu este primul apel adresat de Societatea Timişoara preşedintelui Iohannis pe această temă. Astfel, cereri similare au fost formulate în martie 2016, iunie 2018 şi aprilie 2019, în care şefului statului i s-a cerut să retragă decoraţiile condamnaţilor la închisoare şi pe ale celor care au comis “fapte dezonorante”, aşa cum este specificat în Legea 29/2000.

În ceea ce priveşte solicitarea făcută de Societatea Timişoara în luna aprilie a acestui an, Florin Mihalcea a declarat că răspunsul primit, de fapt de la Cancelaria Ordinelor, a fost unul “halucinant”.

“De fapt, au răspuns cei de la Cancelaria Ordinelor, pentru că la ei a ajuns scrisoarea noastră. De fiecare dată, tot Cancelaria Ordinelor răspundea şi la ultimul răspuns chiar păreau iritaţi. Ne-au spus ceva de genul 'E ultima oară când vă mai răspundem, v-am spus deja, nu mai are rost să mai discutăm'. Acesta este şi motivul pentru care eu cred că nu mai are niciun rost să continuăm cu petiţiile de genul ăsta, adresate preşedintelui, vom apela la presă, pentru a face cunoscut ce se întâmplă”, a precizat Florian Mihalcea.

Mai mult, preşedintele Societăţii Timişoara şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Cancelariei Ordinelor de a interpreta legea pentru a nu retrage decoraţiile unor personaje publice precum Adrian Năstase, condamnat definitiv, sau Rodica Stănoiu, care “are o decizie definitivă că a făcut poliţie politică”.

“Mai halucinant a fost al doilea răspuns: Ne-au zis că în cazul celor condamnaţi cu suspendare nu se aplică prevederea privind retragerea decoraţiei, adică nu li se poate retrage decoraţia. Am citit legea şi ea nu spune aşa ceva, ea spune 'condamnat la o pedeapsă privativă de libertate'. Cu sau fără suspendare, nu are nicio importanţă, faptul că unii nu execută pedeapsa e o altă poveste! Apoi, sunt foştii informatori ai Securităţii sau cei ca Rodica Stănoiu, care are o decizie definitivă că a făcut poliţie politică. Nu e vorba că sunt zvonuri, Rodica Stănoiu a pierdut procesul cu CSNAS, avem o sentinţă în cazul ăsta. În acest caz, ni s-a răspuns că legea nu vorbeşte despre aşa ceva, că, într-adevăr, moral nu prea este, dar că ar trebui modificată legea şi că preşedintele nu are drept de iniţiativă legislativă. Alt argument absolut penibil”, a mai susţinut Florin Mihalcea.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne