Iohannis are o variantă "de rezervă": Dăncilă ar putea pleca acasă chiar dacă pică moţiunea

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Scenariul trecerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă nu este singurul care produce nelinişti în sânul PSD. Pierderea guvernării chiar şi în ipoteza eşecului moţiunii de cenzură este un scenariu de lucru discutat intens în interiorul formaţiunii Vioricăi Dăncilă în aceste zile, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Mai exact, social democraţii se tem că preşedintele Iohannis ar putea numi un nou premier şi să constate că guvernul e demis pentru că nu a venit în Parlament în termen de 45 de zile pentru votul de aprobare cerut de Constituţie în cazul ieşirii ALDE din coaliţia de guvernare.

Concret, deşi Constituţia nu prevede în mod clar un termen pentru venirea guvernului în faţa Parlamentului pentru votul de aprobare a noii componenţe, în Legea supremă există termenul de 45 de zile specificat ca perioadă maximă de interimat ministerial. De altfel, Viorica Dăncilă însăşi a spus clar că are la dispoziţie 45 de zile pentru a veni în faţa Parlamentului.

Problema e că termenul de 45 de zile, admis chiar de premierul Dăncilă, curge din 26 august şi expiră vineri, 11 octombrie, aşa cum o defineşte chiar Curtea Constituţională în motivarea unei decizii de săptămâna trecută:

"Curtea constată că, începând cu data de 26 august 2019, Preşedintele României nu mai putea exercita atribuţia prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituţie, de numire a membrilor Guvernului, fără ca, în contextul unor evenimente ce au determinat modificarea coaliţiei politice ce a asigurat, până în prezent, guvernarea, să existe acordul prealabil al Parlamentului, exprimat în conformitate cu dispoziţiile art.85 alin.(3) din Constituţie".

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne