[VIDEO] Investigaţie a organelor de forţă din R. Moldova: „Cărăuşii” oligarhului fugar Ilan Şor au adus de la Moscova peste 20 milioane de lei

Bani şi obiecte aduse în R. Moldova de participanţii la evenimentul organizat de Şor la Moscova
Bani şi obiecte aduse în R. Moldova de participanţii la evenimentul organizat de Şor la Moscova (Captură ecran)
Maria Maevschi
25.04.2024

Acţionând în interesul unei grupări criminale, mai multe persoane care se întorceau de la Moscova unde au participat la evenimentul organizat de oligarhul fugar Ilan Şor, privind crearea noului său bloc politic „Victorie”, au încercat să introducă în ţară peste 20 de milioane de lei, au anunţat reprezentanţii forţelor de ordine ale Republicii Moldova. Potrivit procurorului-şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, au fost efectuate peste 150 de percheziţii, dintre care 135 chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

„Serviciul Vamal a fost sesizat de faptul că mai multe persoane, acţionând în interesul unei grupări criminale organizate, urmărind scopul introducerii în Republica Moldova a mijloacelor financiare ce depăşesc 16 mii de unităţi convenţionale, în interesul unei grupări criminale, prin diferiţi cărăuşi care s-au asigurat că fiecare persoană în parte să nu deţină asupra sa suma ce depăşeşte 10 mii euro, pentru a nu cădea sub incidenţa declarării acestor sume de bani, au încercat să introducă în Republica Moldova anumite mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

Astfel, în noaptea de 22 spre 23 aprilie 2024, au fost efectuale în jur de 150 de percheziţii per total, în cadrul cărora au fost ridicate 62 mii de ruble ruseşti, 3 070 euro şi 1 111 340 dolari SUA, echivalentul a 20 040 759 lei moldoveneşti. La fel au fost ridicate 128 de telefoane mobile. 135 de percheziţii au fost realizate pe Aeroportul Internaţional Chişinău, iar 27 de percheziţii au fost realizate pe teritoriul Republicii Moldova. La momentul actual nu există persoane reţinute”, a declarat Victor Furtună în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, şeful interimar al PCCOCS a ţinut să precizeze că a fost iniţiată o cauză penală privind contrabanda în interesul unui grup criminal organizat săvârşit de două sau mai multe persoane şi cu introducerea în Republica Moldova a mijloacelor financiare ce depăşesc 16 mii de unităţi convenţionale, echivalentul a 800 mii lei.

Luând în considerare faptul că a fost o investigaţie ce a necesitat implicare unui număr impunător de forţe, prin ordonanţă a fost dispusă constituirea unui grup comun de urmărire penală din reprezentanţii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, diferite subdiviziuni ale Inspectoratului General al Poliţiei şi organul de urmărire penală al Serviciului Vamal, a mai menţionat omul legii.

„Conform informaţiilor obţinute de colegii noştri, aceste persoane care asigurau procesul de tranzitare/transportare a acestor sume financiare în scopul grupării criminale, beneficiau de o recompensă între 300 şi 500 de euro pentru serviciul realizat.

Mai mult decât atât, o parte din persoanele care au reuşit să intre cu banii în ţară, i-au transmis acelui colector care asigura procesul sub diferite forme, fie în anumite încăperi chiar în Aeroport, sau în mijloacele de transport în drum spre casă. O parte din persoanele vizate au avut rolul de cărăuş în acest proces, au comunicat şi au conlucrat cu persoanele instituţiilor de drept din Republica Moldova”, a specificat şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu.

Banii au fost aduşi în numerar, prin intermediul persoanelor participante la eveniment, a menţionat Cernăuţeanu, adăugând că „în cadrul investigaţiei, s-a demonstrat că urmau să aducă suma întreagă. Persoana avea în portmoneu suma permisă de 9 500 de dolari, iar aparte era şi remunerarea 150-250 de dolari. Erau delimitaţi banii în portmoneu, ceea ce demonstrează că erau cărăuşi”.

Şeful IGP a mai specificat că dacă anterior grupul criminal organizat miza pe tineri, acum în jocul infracţiunii au fost introduşi vârstnicii, dând de înţeles că majoritatea ar fi originari din regiunea găgăuză.

„Toţi cetăţenii care au avut rolul de cărăuşi utilizaţi în interesul grupului criminal organizat sunt cetăţeni din categoria de vârstă mai înaintată. Sunt vârstnici care au avut rolul să sensibilizeze. Toate persoanele sunt cetăţeni ai Republicii Moldova din regiunea cu interes mai specific în ultima perioadă”, a punctat Viorel Cernăuţeanu în cadrul briefingului de presă.

De menţionat că pe lângă bani, în locuinţele percheziţionate au fost găsite diferite obiecte printre care tricouri, chipiuri, căni şi carnete pe care era inscripţionat simbolul noului bloc politic „Victorie” lansat duminică la Moscova de oligarhul fugar Ilan Şor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor