Într-o vizită controversată în Groenlanda, vicepreşedintele SUA JD Vance critică Danemarca de neglijarea insulei arctice

Vicepreşedintele american JD Vance, alături de consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz (dr), vorbeşte la baza spaţială Pituffik a armatei americane din Groenlanda. (Getty Images)
Redacţia
29.03.2025

Vicepreşedintele american JD Vance a criticat Danemarca în timpul unei vizite efectuate vineri în Groenlanda, afirmând că aceasta nu a făcut o treabă bună în ceea ce priveşte menţinerea teritoriului danez semi-autonom şi a populaţiei sale în siguranţă faţă de incursiunile Chinei şi Rusiei, promiţând în acelaşi timp respect pentru suveranitatea Groenlandei şi cerând populaţiei sale să colaboreze cu Statele Unite, transmite Reuters.

Vance a declarat că Statele Unite nu au planuri imediate de a extinde prezenţa militară americană pe teren în Groenlanda, dar vor investi în resurse, inclusiv în nave militare suplimentare.

„Danemarca nu a ţinut pasul şi nu a alocat resursele necesare pentru a menţine această bază, pentru a menţine trupele noastre şi, din punctul meu de vedere, pentru a menţine oamenii din Groenlanda în siguranţă faţă de o mulţime de incursiuni foarte agresive din partea Rusiei, a Chinei şi a altor naţiuni”, a declarat Vance, fără să dea detalii despre presupusele incursiuni.

Vicepreşedintele SUA a declarat că Rusia, China şi alte naţiuni au un „interes extraordinar” în pasajele arctice, rutele navale şi mineralele din regiune, iar SUA va investi mai multe resurse, inclusiv nave militare şi spărgătoare de gheaţă militare care vor avea o prezenţă mai mare în ţară.

Noul premier al Groenlandei a declarat că vizita delegaţiei americane - Vance a fost însoţit în vizita de la baza spaţială Pituffik a armatei americane din Groenlanda de secretarul pentru energie Chris Wright şi consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz - a semnalat o „lipsă de respect” şi a făcut apel la unitate în faţa „presiunii din exterior”.

Regele Danemarcei a emis o declaraţie de sprijin pe social media.

„Trăim într-o realitate alterată. Nu ar trebui să existe nicio îndoială că dragostea mea pentru Groenlanda şi legătura mea cu oamenii din Groenlanda sunt intacte”, a declarat regele Frederik.

Vance a făcut aceste remarci în timpul vizitei sale la baza militară americană de la Pituffik din nordul insulei arctice, care a avut loc la doar câteva ore după ce în capitala Nuuk a fost prezentată o nouă coaliţie guvernamentală largă care vizează menţinerea legăturilor cu Danemarca pentru moment.

El a salutat membrii forţelor armate americane la scurt timp după sosirea sa, mulţumindu-le pentru serviciile lor în baza izolată situată la 1.200 km nord de Cercul Arctic. Temperatura exterioară la Pituffik a fost de -19oC.

Vance a promis, de asemenea, că poporul Groenlandei va avea „autodeterminare”, iar SUA îi va respecta suveranitatea.

„Sperăm că vor alege să colaboreze cu Statele Unite, pentru că suntem singura naţiune de pe Pământ care le va respecta suveranitatea şi le va respecta securitatea, deoarece securitatea lor este în mare măsură securitatea noastră”, a spus Vance.

În timp ce vizita lui Vance era în desfăşurare, preşedintele Donald Trump a declarat reporterilor de la Casa Albă că Statele Unite au nevoie de Groenlanda pentru a asigura „pacea întregii lumi”.

"Avem nevoie de Groenlanda, foarte important, pentru securitatea internaţională. Trebuie să avem Groenlanda. Nu este o întrebare de tipul: 'Crezi că ne putem descurca fără ea?' Nu putem", a spus Trump.

Trump a spus că apele Groenlandei sunt „pline de nave chineze şi ruseşti” şi că Statele Unite nu se vor baza pe Danemarca sau pe altcineva pentru a gestiona situaţia.

Danemarca şi Uniunea Europeană înţeleg de ce Groenlanda este importantă pentru pacea din întreaga lume „şi dacă nu înţeleg, va trebui să le explicăm”, a adăugat Trump.

Din delegaţia americană a făcut parte inclusiv soţia lui Vance, Usha. Planul iniţial al călătoriei a fost ca aceasta să viziteze o cursă de sănii trase de câini de pe insulă împreună cu Waltz, chiar dacă nu au fost invitaţi de autorităţile din Groenlanda sau Danemarca.

Protestele publice şi indignarea autorităţilor atât din Groenlanda, cât şi din Danemarca au determinat delegaţia americană să zboare doar la baza militară şi să nu se întâlnească cu publicul.

În conformitate cu termenii unui acord din 1951, Statele Unite au dreptul să viziteze baza oricând doresc, cu condiţia să notifice Groenlanda şi Copenhaga. Pituffik este situată de-a lungul celei mai scurte rute dintre Europa şi America de Nord şi este vitală pentru sistemul american de avertizare privind rachetele balistice.

Insula, a cărei capitală este mai aproape de New York decât de capitala daneză Copenhaga, se mândreşte cu bogăţii minerale, petroliere şi de gaze naturale, dar dezvoltarea a fost lentă, iar sectorul minier a beneficiat de investiţii americane foarte limitate. Companiile miniere care operează în Groenlanda sunt în mare parte australiene, canadiene sau britanice.

Un oficial al Casei Albe a declarat că Groenlanda dispune de o cantitate mare de minerale de pământuri rare care ar putea alimenta următoarea generaţie a economiei americane.

Guvern nou

Noul prim-ministru al Groenlandei, Jens-Frederik Nielsen, a îndemnat vineri la unitate politică.

„Într-un moment în care noi, ca popor, suntem sub presiune, trebuie să rămânem uniţi”, a declarat Nielsen la o conferinţă de presă.

Partidul său pro-business, Democraţii, care favorizează o independenţă treptată faţă de Danemarca, a devenit cel mai mare partid în alegerile din 11 martie.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen, care a numit planurile iniţiale pentru vizita SUA „inacceptabile”, a felicitat Groenlanda pentru noul său guvern într-o postare pe Instagram: „Aştept cu nerăbdare o cooperare strânsă într-o perioadă nejustificat de plină de conflicte”.

Întrebarea care se pune acum este cât de departe este dispus Trump să îşi împingă ideea de a prelua insula, a declarat Andreas Oesthagen, cercetător principal pe probleme de politică şi securitate arctică la Institutul Fridtjof Nansen din Oslo.

„Este încă puţin probabil ca Statele Unite să folosească mijloace militare. Dar, din păcate, preşedintele Trump şi vicepreşedintele Vance vor continua probabil să folosească alte mijloace de presiune, cum ar fi declaraţii ambigue, vizite semi-oficiale în Groenlanda şi instrumente economice”, a declarat el pentru Reuters.

"Nu este de vânzare"

Prin revizuirea călătoriei, administraţia Trump încearcă să reorienteze discuţia asupra subiectelor care o interesează: prezenţa SUA în Groenlanda, capacităţile militare disponibile şi securitatea mai largă a Arcticii, a declarat Catherine Sendak, şefa programului Transatlantic de Apărare şi Securitate la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, un think tank cu sediul la Washington.

„A fost necesară o schimbare de curs”, a declarat Sendak.

Cu toate acestea, unii locuitori din Nuuk au fost supăraţi pe administraţia Trump înainte de vizita lui Vance.

„Eu sunt un om. Oamenii nu sunt de vânzare. Noi nu suntem de vânzare”, a declarat Tungutaq Larsen, un regizor.

Sondajele au arătat că aproape toţi groenlandezii se opun să devină parte a Statelor Unite. Protestatarii antiamericani, unii purtând şepci

„Make America Go Away” şi bannere „Yankees Go Home”, au organizat unele dintre cele mai mari demonstraţii văzute vreodată în Groenlanda.

Joi, locuitorii din Nuuk au plantat steaguri groenlandeze în zăpadă şi o pancartă de carton în limba engleză pe care scria „Pământul nostru. Viitorul nostru”.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că doreşte ca Groenlanda, bogată în minerale şi situată strategic, să facă parte din Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor