Ambasadorul rus la Chişinău, convocat la MAE, după declaraţiile şefului SIS: Trei angajaţi ai ambasadei, declaraţi persoane indezirabile

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova (europalibera.org)
Maria Maevschi
31.03.2025

Oleg Ozerov, diplomatul trimis de liderul de la Kremlin la Chişinău în calitate de ambasador, a fost convocat luni, 31 martie, la Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Acest lucru s-a întâmplat imediat după ce şeful Serviciilor de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteaţă, a anunţat că Rusia l-a ajutat pe deputatul condamnat, Alexandr Nesterovschi, să se ascundă în regiunea stângă a Nistrului.

Mai mult decât atât, Ozerov a fost anunţat că, în urma desfăşurării de activităţi contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova, trei angajaţi ai Ambasadei Ruse au fost declaraţi persoane indezirabile şi urmează în curând să părăsească Moldova.

„Ministerul Afacerilor Externe i-a transmis diplomatului rus o notă prin care trei angajaţi ai Ambasadei Ruse au fost declaraţi persoane indezirabile. Decizia autorităţilor moldoveneşti are la bază dovezi clare privind desfăşurarea de activităţi contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova. Diplomaţii respectivi urmează să părăsească ţara”, se arată în comunicatul de presă emis MAE de la Chişinău.

Între timp, Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, declară că informaţiile SIS „sunt nefondate şi inacceptabile”.

„Partea moldovenească nu a transmis nicio solicitare oficială privind acordarea asistenţei juridice în cadrul mecanismelor existente, inclusiv în baza Tratatului bilateral privind asistenţa juridică şi relaţiile juridice în materie civilă, de familie şi penală din 1993, precum şi a Convenţiei CSI din 2002 privind asistenţa juridică în aceleaşi domenii.

Facem apel către partea moldovenească să se abţină de la presupuneri provocatoare şi ne exprimăm speranţa pentru revenirea la un dialog pragmatic pe întreg spectrul relaţiilor bilaterale, în interesul fundamental al popoarelor celor două state”, se arată în declaraţia reprezentanţei diplomatice, potrivit TV8.

Cu o reacţie în vederea susţinerii autorităţilor de la Chişinău în ceea ce ţine de fuga deputatului Alexandr Nesterovschi în stânga Nistrului cu implicarea Rusiei, a venit Uniunea Europeană, reiterând totodată sprijinul pentru Moldova, scrie sursa citată. „Este responsabilitatea autorităţilor moldoveneşti să investigheze” cazul, a declarat purtătoarea de cuvânt a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Securitate, Anitta Hipper.

„Dacă se dovedeşte a fi adevărat, se potriveşte foarte bine în manualul de propagandă rusă şi nu doar în propagandă, ci şi în acţiuni concrete pentru a interveni în procesul democratic al ţării, aşa cum am văzut recent în referendumul şi alegerile prezidenţiale, prin atacuri cibernetice, manipulare a informaţiilor, activităţi de destabilizare în regiunea transnistreană şi Găgăuzia”, a subliniat diplomata europeană.

Deputatul Alexandr Nesterovschi este învinuit de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat şi pregătirea finanţării partidelor politice din surse interzise de lege săvârşită în proporţii mari, scrie sursa citată.

Procurorii au constatat că Alexandr Nesterovschi ar fi acceptat şi primit bani şi bunuri ca să părăsească Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor şi să creeze o nouă fracţiune parlamentară, care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.

De asemenea, acesta ar fi creat intenţionat condiţii pentru săvârşirea infracţiunii de finanţare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Şor menţinerea controlului asupra proceselor politice, electorale şi sociale din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor