Intervenţia pompierilor la Colectiv, dată pe mâna procurorilor militari. Parchetul General disjunge dosarul

Trei civili, printre care şi Adrian Despot, şi doar un pompier cărând un rănit din Colectiv.
Trei civili, printre care şi Adrian Despot, şi doar un pompier cărând un rănit din Colectiv. (Libertatea)
Ana Ion
25.10.2019

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus disjungerea dosarului vizând intervenţia pompierilor la Colectiv şi declinarea acestuia către Parchetul Militar.

”Referitor la cauza aflată în prezent pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică privind incendiul din clubul “Colectiv” din data de 30 octombrie 2015, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce priveşte infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare vizează modul de intervenţie al primilor salvatori sosiţi la faţa locului - pompieri din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov – în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor victimelor în acţiunea de protecţie, precum şi aspecte privind asistenţa medicală acordată victimelor”, precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.

Informaţia vine în contextul în care Libertatea a publicat ieri o înregistrare video din noaptea incendiului de la Colectiv, filmată chiar de către subofiţerul care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului din Colectiv, şi ascunsă de superiorii lui. Modul în care au acţionat salvatorii în primele zeci de minute a fost practic ascuns de către ISU şi IGSU, două structuri ale Ministerului de Interne.

Din imagini se vede cum pompierii par dezorientaţi, cum adesea victimele sunt ajutate de civili, cum răniţii sunt căraţi pe paleţi etc.

Ulterior, Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică nu au avut la dosarul cauzei înregistrarea video în cauză şi nici nu au avut cunoştinţă de existenţa acesteia în cursul derulării anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea în judecată a unui număr şase persoane fizice şi două persoane juridice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor