Noul preşedinte al Ucrainei acordă ruşilor cetăţenia ucraineană

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski (Serghei Gudak/AFP/Getty images)

Ca răspuns la o propunere similară făcută de Rusia, preşedintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat duminică faptul că va acorda paşapoarte ucrainene cetăţenilor ruşi care doresc acest lucru, însă a combinat propunerea cu critici la adresa Kremlinului, potrivit Deutsche Welle.

“Vom acorda cetăţenia ucraineană reprezentanţilor tuturor popoarelor care suferă din cauza autoritarismului şi a regimurilor corupte. În primul rând ruşilor, care suferă astăzi probabil cel mai mult”, a scris Zelenski pe Facebook.

Acţiunea lui Zelenski a venit ca răspuns la un decret semnat în urmă cu câteva zile de preşedintele rus Vladimir Putin pentru accelerarea acordării de paşapoarte rezidenţilor din estul Ucrainei. Iar sâmbătă, Putin a afirmat că ia în considerare să acorde tuturor ucrainenilor un acces mai facil la cetăţenia rusă dacă aceştia doresc.

Zelenski a susţinut că Putin nu ar trebui să se aştepte ca mulţi ucraineni să îi accepte propunerea, precizând că aceştia au “libertate de exprimare în ţara noastră, libertate a presei şi a Internetului”, spre deosebire de Rusia.

Măsura Moscovei a înfuriat mulţi politicieni în Kiev, care, începând cu 2014, se află implicat într-un conflict sângeros cu separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile estice ale Ucrainei. Conflictul, care a început după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, a provocat până acum moartea a aproximativ 13.000 de persoane.

Fostul preşedinte Petro Poroşenko a acuzat miercuri Rusia că încălcă o “linie roşie” prin acordarea de paşapoarte ruseşti, insistând că Moscova doreşte să creeze o nouă enclavă rusă în Ucraina.

La rândul său, UE a condamnat măsura ruşilor, iar purtătoarea de cuvânt a blocului pentru politică externă, Maja Kocijancic, a descris-o ca fiind un “alt atac al Rusiei asupra suveranităţii Ucrainei”.

Actorul de comedie Zelenski, care a câştigat cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale în urmă cu peste o săptămână, şi-a exprimat duminică disponibilitatea de a discuta cu Moscova conflictul din estul Ucrainei. Dar el a avertizat Kremlinul să nu folosească “limbajul ameninţărilor şi al presiunii militare şi economice”.

“Suntem pregătiţi să discutăm despre noi condiţii în care ar putea trăi împreună Ucraina şi Rusia”, a afirmat Zelenski, subliniind că pentru a fi normalizate relaţiile, Rusia trebuie să pună capăt ocupaţiei în regiunea ucraineană Donbass şi peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Zelenski, care probabil va fi învestit oficial în luna iunie, este nou venit pe scena politică, fără experienţă în acest domeniu. Anterior, el doar a jucat rolul unui preşedinte într-un serial de comedie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe