Înregistrarea audio care dovedea că Partidul Patria colabora cu FSB, furată de la un jurnalist român

Renato Usatîi
Renato Usatîi (noi.md)

Partidul pro-rus Patria a fost exclus de pe listele electorale în baza unei înregistrări video înregistrate de un jurnalist român, care dovedea legăturile lui Renato Usatîi cu serviciile de informaţii ale Federaţiei Ruse (FSB).

Înregistrarea audio, făcută publică în Republica Moldova înaintea alegerilor, a contribuit la decizia Curţii de Apel de la Chişinău, care a dovedit că Partidul Patria a folosit fonduri din străinătate pe parcursul alegerilor.

Potrivit B1Tv, materialul audio aparţinea jurnalistului român Mihai Munteanu, de la Rise Project, care s-a documentat mai bine de doi ani şi jumătate pentru o investigaţie legată de lumea asasinilor din spaţiul post-sovietic, denumită ”Asasin în Lege”.

Mihai Munteanu a declarat că a colectat informaţiile folosite în cadrul investigaţiei în mai multe tehnici de documentare, inclusiv incognito şi filmări cu echipamente ascunse.

Potrivit Pagina de Media, Mihai Munteanu afirma că discuţia cu Renato Usatîi a avut loc anul trecut şi că înregistrarea nu a fost dată nimănui, fiind păstrată doar pe telefonul lui.

“N-am dat-o nimănui. Încă nu ştim cum s-a scurs”, a declarat Munteanu.

Jurnalistul Rise Project a înţeles ulterior că este spionat şi că păstrarea materialului video compromiţător pe telefon său a reprezentat o imprudenţă.

“Înregistrarea aceea a fost făcută cu telefonul meu şi a rămas acolo până când ne-am dat seama că asta e o imprudenţă. A existat un moment critic însă, când am început să bănuim că suntem spionaţi”, a declarat Jurnalistul.

În materialul audio, preşedintele Partidului Patria vorbea despre legăturile cu serviciile de informaţii ale Federaţiei Ruse (FSB). Usatîi spune că acţionează ca intermediar al FSB-ului în Republica Moldova pentru a provoca o serie de proteste, după alegeri.

Joi, după ce Curtea de Apel Chişinău a decis excluderea Partidului Patria din cursa electorală, Renato Usatâi a susţinut că vor fi proteste în Republica Moldova.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat că Renato Usatîi şi organizaţia Antifa, care ar fi fost pregătită de serviciile speciale ruse pentru a declanşa proteste violente după alegeri, făceau parte din proiectul ”Moldova”, un program al serviciilor speciale ruse.