Partid pro-rus din R. Moldova exclus din campania electorală

Clădirea Parlamentului R. Moldova
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)

Partidul pro-rus Patria a fost exclus, joi, din cursa pentru scrutinul parlamentar de Curtea de Apel Chişinău, după ce s-a decis că formaţiunea a folosit în timpul campaniei electorale fonduri provenite din străinătate, relatează Publika.md.

Partidul Patria, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, este acuzat că a folosit suma de opt milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 430.000 de euro) pe parcursul campaniei electorale. Prin decizia instanţei de la Chişinău, fondurile au fost încasate în beneficiul statului.

Hotărârea Curţii de Apel a survenit după ce Comisia Electorală Centrală a solicitat anularea hotărârii prin care partidul omului de afaceri rus de origine moldovenească a fost înregistrat în campania electorală.

Cererea comisiei electorale a survenit la sesizarea Inspectoratului General de Poliţie. Autorităţile au furnizat mai multe dovezi care arătau că partidul lui Usatîi a folosit, în cadrul campaniei electorale, fonduri nedeclarate public.

Pe parcursul procesului, Usatîi, apărat de cinci avocaţi, a negat acuzaţiile şi a declarat că este victima unui scenariu politic. Din declaraţiile lui Usatîi reiese că banii i-au fost trimişi de peste hotare într-un cont off-shore, deschis în octombrie 2014, însă nu i-a mai cheltuit.

„În octombrie deja era clar care o să fie provocarea. Usatîi pur şi simplu nu va pleca. Vor fi proteste”, a declarat acesta.

Doctorul în drept Valeriu Cerbu, a apreciat că hotărârea de azi este una legală, şi că oamenii legii şi-au făcut cu succes meseria.

„Extremismul în Republica Moldova nu are loc. Forţele sănătoase nu vor permite ca în 30 noiembrie să aibă loc proteste sau alte acţiuni, a declarat Cerbu.

Republica Moldova va susţine pe 30 noiembrie scrutinul parlamentar. Presa de la Chişinău a anunţat pe parcursul săptămânii că există posibilitatea ca rusofilii să organizeze proteste, în cazul în care partidele pro-ruse pierd alegerile.