Inima tanjeste dupa cei iubiti si de departe de Festivalul din Mijlocul Toamnei


"Fie ca toţi să fim binecuvântaţi cu longevitate. Deşi departe, putem sa împărtăşim frumuseţea lunii împreună "
"Fie ca toţi să fim binecuvântaţi cu longevitate. Deşi departe, putem sa împărtăşim frumuseţea lunii împreună " (Ziyou Huang / Epoch Times)

Festivalul din Mijlocul Toamnei este tinut in a 15-cea zi din a opta luna a caledarului chinezesc, care cade adesea in luna septembrie sau la inceputul lui octombrie in calendarul vestic. In aceasta zi, luna este de obicei cea mai plina si rotunda. Exista o traditie in China conform careia toti membrii familiei se intalnesc de Festivalul din Mijlocul Toamnei.

Se spune si o poveste despre acest festival. Acum multi ani, un poet care iubea sa calatoreasca, a ajuns intr-un sat din Provincia Yunnan intr-o seara de toamna. Satenii l-au primit cu mare ospitalitate. L-au invitat la diferite prajituri si ceaiuri. Un vant a inceput sa bata agale, aducand cu el un miros de crizantema.

Poetul a gustat prajitura si a descoperit ca aceasta este delicioasa. Atunci cand a ridicat ceasca cu ceai si era pe cale sa bea din ea, vazu luna stralucitoare cum se reflecta in ceasca sa. Dintr-o data, isi aminti de orasul sau natal si i se facu dor de casa.

Uitandu-se la luna plina, el si-a trimis atunci salutul prin luna catre prietenii si familia sa de departe. El a numit prajiturile cu fructe “prajitura lunii” si a explicat ca aceasta insemna reuniune de familie si bucurie.

In amintirea acelui poet, satenii mananca acele prajituri si beau ceai in aceeasi data a fiecarui an, impreuna cu membrii familiei. Ei apreciaza si se bucura de momentul in care rudele si prietenii pot sa le fie alaturi.

“Inima mea tanjeste dupa cei iubiti si de departe in anotimpul sarbatorilor, mai mult decat oricand” este un vers dintr-un poem al poetului Wei Wang (701-761), unul din renumitii poeti ai Dinastiei Tang. Acesta descrie foarte bine sentimentul acelora care sunt departe de cei dragi si singuri in anotimpul sarbatorilor, mai ales de Festivalul din Mijocul Toamnei, care simbolizeaza o reuniune de familie.