ING: Creşterea surprinzătoare a inflaţiei susţine leul

Sediu ING. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
10.10.2012

Leul a beneficiat de anunţul de miercuri privind creşterea ratei anuale a inflaţiei la 5,3% în septembrie, apreciindu-se până dincolo de 4,57 în debutul şedinţei pe fondul unei posibile politici monetare mai restrictive în perioada următoare în viziunea participanţilor la piaţă, potrivit ING.

"Inflaţia pentru luna septembrie a fost anunţată astăzi (miercuri, n.r.) la 5,3% în termeni anuali, nivel ce depăşeşte aşteptările pieţei situate la 4,7% (şi este chiar peste prognoza noastră de 4,9%). Leul a beneficiat de ştire, apreciindu-se până dincolo de 4,57 lei/euro în debutul şedinţei pe fondul unei posibile politici monetare mai restrictive în perioada următoare în viziunea participanţilor la piaţă", se arată într-un raport al ING Bank.

Aşteptările analiştilot ING sunt în continuare în sensul unei deprecieri a leului, posibil dincolo de 4,60lei/euro în următoarele săptămâni, însă slăbirea monedei locale ar putea încetini dată fiind creşterea peste aşteptări a inflaţiei.

"Nu credem însă că dinamica inflaţiei va întoarce tendinţa de depreciere a leului, întrucât, în opinia noastră, pieţele nu vor prognoza un ciclu îndelungat de creşteri ale dobânzii cheie dată fiind perspectivă slabă de creştere economică, la care au adăugat noi nuanţe negative datele de astăzi asupra producţiei industriale", se mai spune în raport.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 5,33%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 6,91%, a scumpirii celor nealimentare cu 4,30% şi a creşterii tarifelor la servicii cu 4,79%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor