India, o democraţie ereditară?

(NARINDER NANU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2014

India s-a trezit la 15 august 1947 la viaţă şi la libertate, alături de familia de guvernanţi Nehru-Gandhi. Dinastia liderului separatist şi premier al Indiei postcoloniale Jawaharlal Nehru a guvernat ţara timp de 54 de ani din cei 67 trecuţi de la proclamarea independenţei. Totuşi, Rahul Gandhi, strănepot, nepot, fiu de prim-miniştri şi candidat al Partidului Congresului la actualele alegeri generale, nu are mari şanse de a fi ales, informează vineri ziarul ABC.

Nu este însă singurul politician moştenitor al unei dinastii în India, o democraţie care s-ar putea defini drept ereditară. Şeful guvernului din Kashmirul indian, Omar Abdullah, este nepot şi fiu de politicieni înainte de a ocupa acest post.

Jitin Prasada, ministrul resurselor umane, este fiul vicepreşedintelui Partidului Congresului. Akhilesh Yadav, şef al guvernului în Uttar Pradesh, cel mai mare stat indian (200 de milioane de locuitori), este fiul lui Mulayam Singh Yadav, care a fost de trei ori prim-ministru al regiunii. Soţia sa, Dimple Yadav, şi cei doi unchi ai săi activează şi ei în politică. Şi acestea sunt doar câteva exemple.

Fenomenul este amplu cunoscut în această ţară asiatică şi remarcat de scriitorul Patrick French, care a relevat importanţa politicienilor ereditari în cartea sa 'India'. Pentru aceasta, el a investigat trecutul a 543 de membri ai parlamentului naţional. Concluziile sale au fost că această ţară asiatică începe să devină un fel de 'democraţie' ereditară.

Aproximativ 28,6% din deputaţii parlamentului dizolvat sunt urmaşi ai unor foşti parlamentari. Dintre politicienii sexagenari, circa 16,4% sunt 'rudele cuiva', ceea ce ridică la 65% procentul politicienilor în vârstă de 40 de ani. Dintre cei cu vârste sub 30 de ani, toţi au cel puţin o rudă care a ocupat deja un scaun în Parlament, iar 70% dintre deputate au o rudă în politică.

'Dacă tendinţa continuă, este posibil ca prezenţa majorităţii membrilor parlamentului indian să fie ereditară, iar naţiunea se va întoarce în punctul din care a plecat când a început să lupte pentru libertate şi era guvernată de o monarhie ereditară şi de regi', notează French în cartea sa.

Subiectul i-ar putea irita pe indieni, însă nu este aşa. Un sondaj realizat recent de Carnegie Endowment a relevat că 46% din cei 65.000 de chestionaţi au declarat că nu au nicio problemă cu dinastiile politice. Dintre ei, 45% au remarcat că politicienii care aparţin unor dinastii sunt mai buni pentru că politica este principala ocupaţie a familiei lor.

Politica indiană este o chestiune de familie, pentru că nepotismul este un lucru comun în gigantul asiatic. Majoritatea afacerilor indiene, inclusiv marile companii, sunt administrate de familii. Bollywood, industria cinematografică indiană, este dominată de fiii unor actori celebri.

Iar dacă Rahul este paradigma acestei tendinţe, s-ar putea să fie şi marea excepţie a acestor alegeri care au început la 7 aprilie şi vor dura până la 12 mai, având zece etape. Toate estimările arată că naţionalistul hindus Narendra Modi, candidat al partidului de opoziţie Bharatiya Janata, va câştiga alegerile indiene. Modi provine dintr-o familie modestă şi l-a ajutat pe tatăl său servind ceaiul când era copil.

Se pare că Rahul nu va fi prim-ministru în urma acestor alegeri, iar ca un descendent al dinastiei Nehru-Gandhi să nu guverneze India este o anomalie, conchide publicaţia ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor