India inventează frigiderul din lut – fără electricitate şi fără baterii

Ghetouri în Allahabad, India
Ghetouri în Allahabad, India (Sanjay Kanojia / AFP / Getty Images)

Mansukh Prapajati nu lucrează pentru NASA sau pentru Zanussi sau Whirpool. Nu are nici măcar un doctorat în fizica cuantică. Este un olar, dar genial. În laboratorul său în aer liber, la Ramakrishna Nagar, în satul Gujarat din vestul Indiei, a proiectat şi construit primul frigider fără electricitate sau baterii.

„Mitti Cool” este un paralelipiped din lut, cu uşa din sticlă, care păstrează mâncarea la o temperatură mai coborâtă cu cel puţin 8 grade Celsius decât cea din exterior. Mitti, ceea ce în hindi înseamnă pământ, nu este nimic altceva decât un recipient de lut în care apa se scurge dintr-un compartiment superior prin pereţii laterali şi, evaporându-se, răceşte un container cu produse alimentare plasate în partea de jos. Este un produs low cost şi biodegradabil. Se construieşte în 10 zile: în mica industrie indiană se produc mai mult de 200 pe lună. Preţul? 50 de dolari.

Ideea datează din 2001, când un cutremur a distrus satul lui Prapajati. Era dificil să se conserve fructele şi produsele lactate. Şi era o problemă şi de apă, menţinută rece în mod normal în vase de lut, care, însă, fuseseră sparte de seism. Având în vedere că în multe părţi ale Indiei furnizarea de energie electrică nu este niciodată constantă, inventarea frigiderului din lut a fost un succes imediat.

Astăzi olarul deţine o mică industrie în care lucrează multe femei. Realizează, de asemenea, oale, farfurii, boluri. Frigiderul din lut este destinat atât pieţelor interne cât şi externe (Kenya şi Emiratele Arabe Unite) şi a făcut ca Prapajati să devină unul dintre marii antreprenori din mediul ai Indiei.

Povestea lui este relatată de autorii unei cărţi: "Jugaad Innovation: gândeşte frugal, fii flexibil, generează o creştere explozivă". Navi Radjou, Jaideep Prabhu şi Simone Ahuja călătoresc în pieţele emergente şi povestesc despre inovaţiile care provin de jos, din nevoie, şi care sunt capabile să găsească soluţii eficiente la costuri accesibile. Dovedesc că este în curs o revoluţie culturală care, cu creativitate şi geniu, sfidează modelele de producţie occidentale, sfidează tehnologia.

Cert este că vechiul proverb „ nevoia te învaţă” va deveni, în viitorul foarte apropiat, o realitate în multe domenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură