India iniţiază o campanie pentru protecţia copilului

Eleve din India ţin o pancartă şi participă la un protest tăcut din cauza violării unei fetiţe de 5 ani în New Delhi, în Hyderabad, India, la 23 aprilie 2013 (AP Photo / Mahesh Kumar A.)
Venus Upadhayaya
21.08.2013

India face eforturi pentru a-şi îmbunătăţi sistemul judiciar în special în cazul abuzurilor faţă de copii. În trecut, autorităţile din India nu reuşeau să pedepseacă abuzurile la care erau supuşi minorii, dar în ultimul an guvernul a introdus o serie de legi şi pedepse care încurajează populaţia să raporteze şi să condamne abuzurile.

Chiar dacă fac schimbări în direcţia potrivită, sistemul justiţiar are incă probleme în a aplica principiile recent stabilite.

”Unul din motivele principale pentru care acuzaţii scăpau nepedepsiţi, era acela că victimele abuzurilor nu puteau face faţă sistemului justiţiar”, ne relatează Anant Kumar Aşthana, avocat pentru drepturile copiilor în cadrul Înaltei Curţi de Justiţie din New Delhi şi al Curţii Supreme din India.

Recenta achitare a unei persoane în vârstă de 45 ani acuzată de violul unei fetiţe de 5 ani a zguduit populaţia Indiei. Acuzatul a fost indentificat de copil în cadrul procesului, dar a fost eliberat deoarece fetiţa nu a putut răspunde întrebărilor contradictorii din cadrul curţii.

Actul pentru Protecţia Copilului împotriva abuzurilor sexuale (POSCO) a intrat în vigoare în noiembrie 2012. Asthana a descris două din cele mai importante realizări a acestui act:”a făcut posibil prin lege, pedepsirea oricărui abuz sexual împotriva unui copil care nu este raportat autorităţilor şi a definit ca abuz sexual anumite fapte care nu erau menţionate în legislaţie până atunci.

În timp ce oamenii au început să completeze cazurile POSCO pe teritoriul ţării, primele acuzaţii au apărut deja. Alt caracter principal al legii este crearea de curţi, procese şi proceduri care permit copiilor un proces corect şi facil. Prin acestea, menţionează Asthana, se fac primele eforturi pentru a înţelege şi rectifică vulnerabilităţile copiilor.

Conform mediei locale, şefii departamentelor de poliţie din unele regiuni au început să permită cazurilor înregistrate sub Actul POCSO pot fi judecate la tribunalul copiilor.

Chiar dacă laudă Actul, avocaţii copiilor spun că implementarea legii rămâne totuşi o provocare. Ranganathan Manohar, directorul programului pentru Drepturile Omului, Educaţie şi Monitorizare din India de Sud spune că în perioada următoare importanţa cade pe comunicarea dintre departamente.

Acesta mai notează de asemenea că ”activiştii pentru drepturile copiilor cât şi medicii de specialitate ar trebui consultaţi în permanenţă de către autorităţi”. Acesta fiind un exemplu unde infrastructura trebuie îmbunătăţită conform cerinţelor din a Act. POSCO precizează că o femeie ofiţer e necesară pentru a înregistra declaraţiile victimei dar cu numărul actual al femeilor din forţele de poliţie acest lucru este dificil.

”Implementarea actului POSCO este într-o fază iniţială în ţara noastră” , declară Asthana.

”Poliţia a răspuns destul de bine la schimbările produse de acest Acte şi de aceea noi putem vedea mai multe plângeri înregistrate de poliţie. Alte departamente responsabile (precum oficiali altor departamente din guvern ) încă se acomodează cu cerinţele necesare actului ”

Ministerul Indian pentru Dezvoltarea Femeilor şi Copiilor a ţinut o conferinţă POSCO la New Delhi pentru a ajuta cooperarea între diferitele departamente şi organizaţii în a implementa normele Actului.

Ministra ministerului Indian pentru Dezvoltarea Femeilor şi Copiilor Krishna Tirath a precizat că actul POSCO trebuie introdus în manualele şcolare. ”Copiii trebuie educaţi în legătură cu aceste reglementări”, declară aceasta.

Mulţi din avocaţii copiilor pun accentul pe pregătirea poliţiei în legătura cu implementarea şi respectarea acestui Act.

Manohar mai precizează: ”Forţele de lege care se vor ocupa de declaraţiile copiilor, au nevoie de o pregătire specială atâ sub îndrumarea medicilor cât şi a experţilor din partea protecţiei copilului”.

El mai spune că actul trebuie distribuit şi în diferite limbi populaţiei cât şi grupurilor vizate, precum poliţia, protecţia copilului etc

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor