India este "într-o criză adâncă" din cauza "dispariţiei cererii", este de părere un fost premier indian

Un muncitor bea apă într-o zi călduroasă de vară în Chandigarh,  India, 19 aprilie 2016.
Un muncitor bea apă într-o zi călduroasă de vară în Chandigarh, India, 19 aprilie 2016. (Captură Foto)

Fostul ministru indian al Finanţelor Yashwant Sinha a declarat că economia celei de-a doua cea mai populată ţară se află într-o „criză foarte profundă”, asistând la „dispariţia cererii”, iar guvernul „prosteşte” oamenii cu dezinformări economice care susţin că aşteptata creştere este imediată, transmite India Today.

„Indiferent ce spun puternicii zilei, adevărul este că ne aflăm într-o criză foarte profundă”, a avertizat Sinha.

Creşterea PIB-ul Indiei a încetinit rapid de la atingerea maximului în 2016. Datele oficiale arată că creşterea pe Q3 a scăzut la 4,5%, cea mai mică din primul trimestru al anului 2013.

Sinha a făcut remarcile în faţa unei audienţe la conferinţa Times Litfest 2019, care a avut loc duminică, la Habitat World Center din Delhi, India.

Sinha a avertizat că guvernul preşedintelui Narendra Modi încearcă să înşele pe toată lumea spunând că trimestrul următor sau în sfertul de după acesta, creşterea va lua avânt, dar fostul premier a avertizat că India se va confrunta cu o criză.

"Ei (guvernul) încearcă să păcălească oamenii spunând că următorul trimestru va fi mai bun ... Ca să treacă o asemenea criză durează mult timp - trei-patru sau chiar cinci ani. Nu se poate rezolva din vorbă sau cu o baghetă magică", a afirmat el.

Acesta a susţinut că economia se confruntă cu ceea ce se numeşte „dispariţia cererii”, iar epicentrul acesteia este sectorul agricol şi rural.

"Nu există cerere în economie şi acesta este punctul de plecare al crizei. Aceştia (guvernul curent) sunt cel mai puţin deranjaţi de ce se întâmplă cu fermierii noştri, oameni care trăiesc în zonele rurale, şi care este locul în care dispariţia cererii deja a început. Cererea a afectat mai întâi agricultura şi sectorul rural, apoi s-a transmis în sectorul informal sau neorganizat, iar în final s-a deplasat către sectorul corporatist", a adăugat el.

Sinha a declarat că a avertizat că va urma un guvern de criză.

"De fapt, asta am făcut după ce i-am avertizat deja (pe cei din guvern) personal prin scrisori, întâlniri personale ... Abia când uşile partidului mi-au fost închise în nas a trebuit să încep să vorbesc public", a mai adăugat el.

Deşi momentan nu există recesiune în India, semnele de avertizare au apărut. Consumul privat a scăzut, investiţiile publice şi private au scăzut, exporturile au scăzut în ultimul trimestru, economia a scăzut de câţiva ani şi nu există dovezi că scăderea creşterii a atins minimul.